IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа връща спомените от газовата криза през 2009 г.

Взрив в хъба Баумгартен накара Италия да обяви извънредно положение

17:38 | 12.12.17 г. 2
<p>
	Газовият хъб &quot;Баумгартен&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Газовият хъб "Баумгартен". Снимка: Ройтерс

Експлозия в газовия хъб "Баумгартен" в Австрия рано тази сутрин причини смъртта на един и рани 18 души, съобщават световните агенции. Според разследващите експлозията е породена от техническа неизправност. Съоръжението е обхванато от пламъци. 

Към 15:30 часа (българско време) операторът на хъба Gas Connect съобщи, че огънят е загасен, но транзитът през Австрия е преустановен на този етап.

"Баумгартен" е един от най-важните хъбове в Европа за транзита на руски газ, идващ през Германия и Словакия, тоест за газа, идващ от "Северен поток" и по трасето през Украйна. Словашкият оператор Eustream съобщи официално, че прекратява доставките на газ към хранилището. 

Спирането на работата му върна страховете на Европа от последната газова криза в началото на 2009 година. Това се случва точно когато студена вълна обхваща Стария континент.

Италия обяви извънредно положение във връзка с ограничените доставки на газа, пише британският The Guardian. Италианският оператор Snam успокои, че потреблението ще бъде покрито от газа в хранилищата, които "за щастие" са добре заредени. 

Цената на природния газ на пазара с доставка "ден напред" се повиши с 97% до рекордните 47 евро за мегаватчас. Газът с незабавна доставка във Великобритания, която е един от големите клиенти на хъба, поскъпна с 35%.

От "Газпром експорт", дъщерната компания на "Газпром", съобщиха на сайта си, че търсят начин да "преразпределят потоците на газа и правят всичко възможно, за да обезпечат непрекъснати доставки на газ на своите клиенти по това направление".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
george353
преди 6 години
Нема страшно. Ще сложим по един хъб у секо село да събира газ от септичните ями.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Нема страшно! Танкерите с братски LNG не плават, а направо летят от САЩ към Европа! Румъния, Полша и България добиват от ханове и прочее легенди милиарди кубици газ, Азербайджан помпа на макс по Набуко, Тарамбуко, ***, Тарап, тралалап, или квото беше там, Израел и Гърция изливат излишъци от Средиземно море, даже Грузия и Украйна се борят за парченце от европейската газова трапеза! Сега е моментът да покажем на бл^ядовете как се справяме без миризливия руски газ! Ура, другари!Жулиенче, разкажи ни пак твоята версия за газовата независимост на Европа през интерконектора м/у България и Гърция... :lol:Едно е да плампаш из медиите и по форумите от скука, щото напоследък доста народ се чуди какво да прави през работно време, а друго - да напълниш една тръба с природен газ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още