Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК набира проекти за транспортна инфраструктура за 7 млрд. евро

Целта е изграждането на ефективна и безопасна мрежа, която да покрие изискването за намаляване на емисиите с 90% до 2050 г.

ЕК набира проекти за транспортна инфраструктура за 7 млрд. евро

Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

Европейската комисия (ЕК) набира проекти, които да бъдат финансирани по програма "Свързана Европа" в частта за транспортна инфраструктура. Стойността на финансирането е 7 млрд. евро, става ясно от съобщение на Брюксел.

Търсят се предложения за изграждане на липсващи връзки на транспортната мрежа в ЕС и за зелен транспорт. За проекти за алтернативни горива са заделени 1,5 млрд. евро, които могат да бъдат използвани за изграждането на бързозарядни станции за електромобили, инфраструктура за водород и т.н.

Предложения за финансиране ще се приемат до февруари 2022 година, посочват още от ЕК. Допускани ще бъдат и проекти, разработени от няколко държави в общността.

Целта е да бъдат намерени работещи решения за реализацията на плановете за намаляване на въглеродните емисии от транспорта с 90% до 2050 година, както и поддържането на ефективна и безопасна пътна инфраструктура.

ЕС се нуждае от интермодални транспортни системи за пасажери и товари, високоскоростна жп мрежа, както и други транспортни проекти, посочва още от Брюксел.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Турската опозиция: С експулсиранията Ердоган отвлича вниманието от икономиката