IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ема Хопкинс: Великобритания си извоюва силна позиция в преговорите с ЕС

Сега правителството има достатъчно силна позиция, за да препоръча оставането в Съюза, заяви дипломатът

12:53 | 22.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Великобритания си извоюва силна позиция в преговорите с ЕС. Така посланик Ема Хопкинс коментира пред БНТ приключилите преди два дни преговори за оставането на  Обединеното кралство в Общността.

Преди два дни след продължителни преговори преди два дни в в Брюксел британският премиер Дейвид Камерън потвърди, че е успял да предоговори отношенията между Брюксел и Лондон и Великобритания ще получи специален статут в съюза. Освен това той обеща, че ще призове британците да гласуват за оставането им в ЕС по време на референдума, който може да се проведе това лято.

„Дейвид Камерън е постигнал едно споразумение, което ще допринесе към желанието на британския народ страната да остане членка на Евросъюза и това е главният резултат от миналата седмица“, каза Хопкинс.
Според нея англичаните са доста притеснени по редица въпроси. 

Хопкинс припомни, че преговорите се водят девет месеца и Камерън е обиколил всички 27 държави-членки на ЕС, за да изложи позицията на Великобритания.

„Смятаме, че това, което е постигнато, е това, което искахме. Да, съществува компромис, но ние смятаме, че сме получили това, към което се стремихме – силна позиция, което показва, че ще си играем своята роля в изпълнението и осъществяването на главните европейски проекти“, каза тя.

„Дейвид Камерън каза какво точно искаме – искаме да въведем известни промени в нашата система, особено в системата за раздаване на детските добавки, да постигнем по-голяма гъвкавост и общо взето да имаме своето „аз“ в политиката. Това, което постигнахме, е, че сега правителството е в достатъчно силна позиция, за да препоръча на обществеността във Великобритания да гласува за оставането в ЕС“, каза Хопкинс.

Тя коментира още: „Ние сме независими и много държим на суверенитета. Към идеята за ЕС имаме по-скоро практическо, отколкото емоционално отношение“.

След като кметът на Лондон Борис Джонсън заяви вчера, че е „за“ напускането, дипломатът заяви: „Не мисля, че това е въпросът - дали Обединеното кралство ще просъществува без ЕС или обратното. И в двата случая е по-важно да се знае, че ние искаме да се чувстваме по-сигурни и по-благоденстващи. Разбира се, че ще има хора като Борис Джонсън, ще има и други политици в Обединеното кралство, които са убедени, че то ще е по-добре самостоятелно, отколкото в ЕС, но това би било скок в неизвестното“.

Запитана дали ако народът каже „не“ на референдума  това ли ще бъде началото на разпада на ЕС тя отговори: „Надявам се, че това няма да стане. Въобще не става дума дали Великобритания или ЕС могат да оцелеят един без друг. Ако британският народ каже не, тогава сериозно ще трябва да се обмисли какви ще са бъдещите ни отношения“.

Според посланика мигрантската криза е показала колко трудно е 28 държави да координират политиката си. Затова според нея Европа трябва да стане по-гъвкава и по-бърза в отговора си.

Тя допълни, че страната й не може да допусне безконтролно преминаване на  границите. Трябва да има система данните на влизащите да се обработват, за да се разбере кои са истински бежанци. Не мисля, че ще предадем Шенген на историята, но трябва да бъдем гъвкави, каза тя.

„Споразумението между Великобритания и ЕС не засяга българите“, каза още Ема Хопкинс.
„Много от тях учат, много от тях работят, много от тях допринасят чрез работата си към растежа на нашата икономика. Ние възразяваме срещу това хора, които вземат детски надбавки, да ги изпращат извън Великобритания и Европа“, обясни тя.

Още по темата вижте тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още