IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ON отчита историческа загуба от 7 млрд. евро

Причината за сериозния минус са отписвания в бизнеса с конвенционални централи

10:42 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският енергиен концерн E.ON отчита през миналата година най-голямата загуба в корпоративната си история. На фона на сериозни отписвания и ниски цени за големи корпоративни клиенти в крайна сметка загубата възлиза на 7 млрд. евро, обяви концернът, чиито акции влизат в състава на индекса Dax.

Oще през есента E.ON драстично коригира стойността на своите конвенционални въглищни и газови централи и отписа около 8,3 млрд. евро. През четвъртото тримесечие са добавени още около 500 млн. евро.

Като цяло сега нетната загуба се обяснява именно с тези счетоводни обезценки и корекции на стойността в бизнеса с конвенционални централи. Причината е общият чувствителен спад на цените на суровините и енергията на глобалните пазари, както и положението на пазара за електрическа енергия. Още през миналата година точно заради това E.ON се срина в зоната на загубата.

Както е известно обаче, акционерите, за разлика от тези на конкурента RWE, няма да пострадат, защото дивидентът остава стабилен на ниво от 50 цента за акция. Мениджмънтът на базираната в Дюселдорф компания обаче намеква за понижаващи се дивиденти в дългосрочен план, предава DPA.

Брутните приходи възлизат на 116,3 млрд. евро – малко повече от постигнатите година по-рано. Чистата оперативна печалба (Ebit) е в размер на 4,4 млрд. евро – малко по-ниска от миналогодишната, но загубата надминава отчетената през миналата година значително. През 2014 г. минусът бе в размер на 3,1 млрд. евро.

Въпреки сериозната загуба книжата се търгуват с ръст от 1,73% до 8,47 евро за акция, докато Dax спада с 0,88% до 9692 пункта.

E.ON се намира в период на сериозни трансформации. Разходите за поетапното излизане на Германия от ядрената енергетика натоварват най-голямата в страната компания за комунални услуги. Високата задлъжнялост няма да се промени и от продажбата на испанския и португалския бизнес на австралийския инвеститор Macquarie за 2,5 млрд. евро. Освен тази очаквана от експертите сделка компанията проучва и възможността за продажба на бизнеса си в Италия

Още преди почти две години E.ON реши да се раздели. Сега той ще се концентрира повече над възобновяемите източници и дистрибуцията. За тази цел компанията майка на E.ON мести седалището си от Дюселдорф в Есен. Освен това ще бъде създадена нова компания Uniper, която ще се занимава с газови и въглищни централи. Uniper трябва да излезе на борсата през есента на 2016 г. 

Припомняме, че E.on се раздели със собствеността си в дъщерната фирма Е.ОН България (в която държеше 100%) през 2011 г. Купувач стана чешката фирма Енерго-Про, която плати 133 млн. евро. През 2004 г. E.ON купи по 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица за 140,7 млн. евро по време на приватизацията на българския енергиен пазар. Наследници на двете дружества бяха Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД. От сливането на двете компании бе образувано Е.ОН България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още