IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши E.ON Energie да купи 67% от ЕРП във Варна и Горна Оряховица

13:39 | 19.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши E.ON Energie да купи 67% от ЕРП във Варна и Горна Оряховица
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация на стопанска дейност между Е.ОН Енерги АГ, Германия и "Електроразпределение Варна" ЕАД и "Електроразпределение Горна Оряховица" ЕАД. Немското дружество придоби по 67 % от капитала на двете ЕРП-та, след провеждане на публично оповестен конкурс, съобщиха от комисията.

Според комисията с приватизацията на всички електроразпределителни дружества, собствеността върху капитала им ще престане да бъде концентрирана в един субект – българската държава и това ще доведе до отваряне на пазара и създаване на условия за реална конкуренция.

Договорът за продажбата на 67% от капитала на “Електроразпределение-Варна” и “Електроразпределение-Горна Оряховица” ЕАД с немската компания E.ON Energie AG бе подписан на 28 октомври. Двете дружества са обединени в пакет «Североизточна България». Цената по договора е 140,7 млн. евро.

На 15 юли Министерският съвет определи за купувач германската компания E.ON Еnergie AG. На 30 септември Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри проектодоговора за продажба. На 14 октомври той бе одобрен и от правителството.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още