IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eon с огромна загуба от над 3 млрд. евро

Компанията оправдава слабия резултат с отписвания при своите електроцентрали, спадащи цени на едро на електроенергията и валутни ефекти

12:15 | 11.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на концерна Йоханес Тайсен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на концерна Йоханес Тайсен. Снимка: Ройтерс

Планираната радикална промяна на бизнес стратегията на германския енергиен концерн Eon оставя дълбоки следи в баланса на компанията. Включеният във водещия германски индекс DAX концерн отчита през 2014 г. най-голямата загуба в своята корпоративна история – 3,2 млрд. евро, предава DPA.

Намиращата се пред разделяне на няколко части компания обясни загубата с отписвания при своите електроцентрали, падащи цени на едро на електроенергията и валутни ефекти. В началото на декември компанията обяви, че през 2014 г. и 2015 г. ще плати дивиденти в размер на 50 цента за акция, след като през 2013 г. дивидентът бе в размер на 60 цента за акция.

Никой не може да предрече със сигурност колко време още ще продължи значителната тежест заради колебанията в индивидуалните валутни курсове, падащите цени на петрола и ниските лихвени проценти в Европа, пише изпълнителният директор Йоханес Тайсен до акционерите.

Eon обаче ще продължи да работи над преобразуването си. Компанията възнамерява да продаде бизнеса си с конвенционална енергия. В бъдеще базираната в Дюселдорф компания ще се фокусира върху възобновяемите енергийни източници, енергийните мрежи и решенията за клиенти. През второто тримесечие на годината Тайсен възнамерява да даде първите подробности за новите дружества.

В оперативната дейност печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за 2014 г. пада с 9% до 8,3 милиарда евро. За новата финансова година Тайсен очаква нови спадове. EBITDA вероятно ще бъде в диапазона между 7 до 7,6 милиарда евро. 

Като цяло Eon е отписал 5,4 млрд. евро, които се отнасят до електроцентрали във Великобритания, Швеция и Италия и по-специално на намалената стойност на южноевропейския бизнес и дейностите на редица електрическите централи. През първите три тримесечия вече бяха натрупани отписвания за около 700 млн. евро.

Заради тримесечното принудително спиране на реакторите Unterweser и Isar 1 в началото на 2011 г. Eon съди федералното правителство и няколко провинции за щети в размер на 380 милиона евро. Федералното правителство тогава нареди да бъдат изключени седемте най-стари реактора на републиката, още преди да има официално решение за пълното отказване от ядрената енергия.

Вследствие на отписването обаче компанията се надява „да започне начисто“ и да се представи по-добре през 2015 г., преди да се раздели. Надзорният съвет вече одобри съответната нова стратегия за сбогуване с бизнеса с конвенционално производство, световната търговия с енергия и проучването и добива. За тази цел секторите следва да се отделят и чрез първично публично предлагане да се прехвърлят към акционерите.

Досегашният рекорд за най-висока загуба на публична енергийна компания се държеше от конкурента RWE, който през 2013 г. обяви загуба от 2,8 млрд. евро. Тогава компанията предприе отписвания за своите централи и още през следващата година излезе на печалба.

E.on се бори с високата си задлъжнялост. В края на третото тримесечие нетните дългове на концерна са в размер на около 31 млрд. евро. Дружеството трябва да се справи с падащи печалби поради отслабващия бизнес на въглищните и газовите електроцентрали.

В допълнение и разходите за поетапното излизане на Германия от ядрената енергетика натоварват най-голямата в страната компания за комунални услуги. Високата задлъжнялост няма да се промени и от продажбата на испанския и португалския бизнес на австралийския инвеститор Macquarie за 2,5 млрд. евро. Освен тази очаквана от експертите сделка компанията проучва и възможността за продажба на бизнеса си в Италия.

Припомняме, че Eon се раздели със собствеността си в дъщерната фирма Е.ОН България (в която държеше 100%) през 2011 г. Купувач стана чешката фирма Енерго-Про, която плати 133 млн. евро. През 2004 г. E.ON купи по 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица за 140,7 млн. евро по време на приватизацията на българския енергиен пазар. Наследници на двете дружества бяха Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД. От сливането на двете компании бе образувано Е.ОН България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още