IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Никога няма да простя на Тръмп за "дяволското" писмо

Турция смята да установи 12 наблюдателни пункта в Североизточна Сирия, съобщи турският президент

21:18 | 18.10.19 г. 1
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че няма да прости за писмото на американския президент Доналд Тръмп, в което той го предупреждава да не бъде „глупак“ и „дявол“, и се зарече да отговори на писмото, което по думите му нямало нищо общо с дипломатическата любезност, предава Bloomberg.

Тръмп отправи предупрежденията в писмо до Ердоган, датирано от 9 октомври, в опит да убеди турския лидер да не започва военна офанзива в Сирия. Същия ден Турция изпрати военни части в страната, за да изтласкат подкрепяните от САЩ кюрдски бойци. Операцията била предприета в отговор на писмото на Тръмп, заяви съветникът на Ердоган Гюлнюр Айбет.

Изказването на Ердоган днес е първата му публична реакция на писмото, което предизвика множество саркастични забележки. То се случва ден след като турският президент постигна споразумение с американския вицепрезидент Майк Пенс в Анкара за спиране на офанзивата на Турция за 120 часа, за да се позволи изтеглянето на кюрдските бойци, които Анкара смята за терористична заплаха.

Ердоган заяви, че ще се въздържи от отговор в този момент. „Не смятаме този въпрос за наш приоритет днес“, каза той пред журналисти в Истанбул. „Трябва да знаете, че когато му дойде времето, ще бъдат предприети необходимите действия по този въпрос“, допълни Ердоган.

Очаква се той да се срещне с Тръмп във Вашингтон на 13 ноември.

Ердоган каза още, че Турция планира да установи десетина наблюдателни пункта в Североизточна Сирия и допълни, че планираната „зона за сигурност“ ще бъде разширена много повече от обхванатата територия в крехкото споразумение за примирие, обявено от американски представители, съобщава Ройтерс.

По-малко от 24 часа след договореното петдневно примирие, което трябва да позволи изтеглянето на кюрдските сили, Ердоган подчерта амбицията на Анкара да установи присъствие в област от 480 км на територията на Сирия.

„Към момента 120-часовото примирие започна да тече. През този 120-часов период терористичната организация, Отряди за народна защита (YPG), ще напусне района, който определихме като зона за сигурност“, заяви Ердоган пред журналисти след петъчната молитва в Истанбул. Зоната за сигурност ще бъде дълбока 32 км и ще се простира на „440 км от запад на изток“, допълни той.

Но специалният пратеник на САЩ в Сирия Джеймс Джефри заяви, че споразумението обхващало по-малък район, където турските сили и сирийските им съюзници водят сражения между двата гранични града Рас ал Аин и Тел Абяд, само на 120 км от границата.

Ердоган каза още, че Турция планира да установи 12 наблюдателни пункта в Североизточна Сирия. Карта на региона показва, че планираните пунктове се простират от границата с Ирак на изток до река Ефрат на 480 км в западна посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Никога не казвай никога........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още