IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп към Ердоган: Не бъди глупак!

Работих упорито, за да реша някои от твоите проблеми, посочва американският президент в писмо до турския си колега

14:43 | 17.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е изпратил писмо до своя колега Реджеп Ердоган с призив за споразумение с противниците си в Сирия, в което иска от турския президент да не се държи като „глупак“.

„Историята ще те запомни с добро, ако постигнеш това по правилния и човечен начин“, се казва в текста на писмото от 9 октомври, разпространено от Fox Business Network, за чието съществуване потвърдиха от Белия дом. „Завинаги ще те запомни като дявол, ако не се случат добри неща“, допълва президентът в писмото.

Доналд Тръмп се опитва да ограничи вредата от внезапното си решение миналата седмица да изтегли американските сили от Северна Сирия, позволявайки на Турция да започне военната си операция в региона. Оттеглянето на САЩ остави сирийските кюрдски милиции, които в продължение на години се сражаваха заедно с американците срещу „Ислямска държава“, изложени на атаките на турската армия.

В сряда Тръмп защити решението си, отхвърляйки критиките на някои свои критици в редиците на републиканците, според които Вашингтон е изоставил кюрдските сили и с действията си е позволил на Русия да запълни празнината в Сирия.

В писмото си американският президент дори твърди: „Работих упорито, за да реша някои от твоите проблеми“. Не се посочват обаче други подробности.

В текста Тръмп отправя и следната заплаха към турския си колега: „Не искаш да си отговорен за клането на хиляди души, а аз не искам да съм отговорен за унищожаването на турската икономика“.

В изказване от сряда Тръмп заяви, че писмото му е доказателство, че той не е дал „зелена светлина“ за нахлуването на Ердоган в Сирия.

„Никога не е била давана зелена светлина. Те искаха да направят това от години и честно казано те се сражаваха в продължение на много, много години“, каза в сряда държавният глава.

Републиканците се опитаха да използват писмото като доказателство, че администрацията във Вашингтон е отправила предупреждение срещу действията на Турция. Ръководителят на комисията по международни отношения към Камарата на представителите Майкъл Макаул описа посланието като „много строго“ и заяви, че писмото доказва как Турция е действала въпреки предупреждението на Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 4 години
тръмп е диамант за професионалния фотограф !!! :))) всички негови сними се получават много добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още