IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Ердоган влезе в словесна битка с германския външен министър

Той е пълен дилетант, определи турският президент Хайко Маас

20:47 | 16.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган отправи личен упрек към германския външен министър Хайко Маас, определяйки го като дилетант. Причината за острата реакция: изказване на Маас по повод спирането на германския износ на оръжие за Турция, пише германското издание Die Zeit.

„И идва германският външен министър - човек, който не познава границите си - и казва: Няма да продаваме оръжие в Турция. Готови сме“, подиграва се Ердоган. Не той, а Маас, Германия, биха загубили от това.

Маас също така нямал представа за политиката; той бил политически дилетант. „Ако разбирахте политиката, нямаше да говорите така", каза Ердоган към Маас.

Пред друго германско издание Хайко Маас заявява: "На фона на турската военна офанзива в Североизточна Сирия федералното правителство няма да издаде нови разрешителни за всички въоръжения, които биха могли да бъдат използвани от Турция в Сирия".
 
Ограничаването на износа на оръжие за Турция бе единствената политическа реакция от Германия от миналата сряда до сега, когато започна турската военна офанзива срещу кюрдските милиции в Северна Сирия. Износът на оръжия, които могат да бъдат използвани в конфликта, вече е прекратен. Други оръжейни сделки ще продължават да бъдат разрешавани. Вече издадените одобрения за доставка няма да бъдат анулирани.
 
Предвид ситуацията в Сирия руският президент Владимир Путин и Ердоган са насрочили среща за следващите дни. Двамата политици са се договорили за това в рамките на телефонно обаждане, информираха от кабинета на Путин късно вторник вечерта.
 
Путин е поканил Ердоган на среща в Москва, а Ердоган е приел. Русия и Иран подкрепят сирийския диктатор Башар Асад и това дава възможност режимът му да доминира над големи части от страната. Турция, от друга страна, подкрепя ислямистките бунтовнически групи на Сирия. Тъй като кюрдите от Северна Сирия са помолили режима на Асад за помощ, турската армия и подкрепяните от турците милиции са изправени срещу Асад и кюрдите.
 
Ожесточена битка за Манбидж и Рас ал Айн
 
Инициативата за телефонното обаждане във вторник е дошла от турска страна, съобщиха от кабинета на Путин. Двамата държавни глави се съгласиха, че конфронтациите между части на турската армия и сирийските сили в Северна Сирия трябва да бъдат преустановени. Путин също е предупредил, че задържаните джихадисти могат да бъдат освободени от кюрдската милиция YPG чрез турската офанзива.
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп също обяви, че правителството му възнамерява да разговаря с Ердоган. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще пътуват до Анкара днес. Досега американските военни успешно подкрепяха милициите на YPG в борбата срещу Ислямска държава. Сега Тръмп изтегля американски войници от Северна Сирия, което допринася за хаоса в региона.
 
Кюрдската милиция YPG продължи да оказва ожесточена съпротива във вторник срещу турската армия и свързаните с нея милиции. С контраатака в стратегически важния граничен град Рас ал Айн те са отблъснали противниковите войски, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека. Битките са продължили и близо до граничния град Тел Абиад. В околностите на сирийския град Манбидж в нощта срещу вторник са възникнали боеве между звена на прокюрдския военен съвет в града и протурски милиции. Преди това сирийското правителство, след споразумение с кюрдското самоуправление, е изпратило войски в Манбидж, за да ги защити от Турция.
 
Връщането на сирийските правителствени войски в кюрдските области е важен повратен момент в конфликта, траещ повече от осем години. Войските на Башар Асад до голяма степен се оттеглиха от региона през 2012 г. и са допуснали кюрдите, водени от Партията на демократичния съюз (PYD), да създадат собствена администрация.
 
Споразумението е постигнато със съдействие от руска страна. Руското министерство на отбраната заяви във вторник, че сирийските правителствени сили ще имат "пълен контрол над град Манбидж и околните селища". Москва заяви, че Русия няма да допусне сблъсъци между войските на Турция и Асад.
 
Според кюрдското правителство хуманитарната помощ в региона е преустановена. Съветът за сигурност на ООН се среща отново днес за поредно извънредно заседание по повод турската офанзива в Северна Сирия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още