Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС е готов за строги мерки в защита на европейските средства

Върховенството на закона в страните членки ще играе важна роля при разпределяне на средствата по фондовете

ЕС е готов за строги мерки в защита на европейските средства

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съвет и Европейският парламент се разбраха за изграждането на нов режим за защита на средствата в бюджета на ЕС. Под германското председателство двете институции подписаха споразумение, което засяга управлението на следващата финансова рамка (2021 - 2027 година).

Още по темата

Споразумението предвижда спиране на парите по всички фондове, както и по програмата за възстановяване на общността, в случаи на нарушаване на принципите на ЕС, като например за върховенство на закона в държавите членки, които засягат или рискуват да засегнат доброто финансово управление на бюджета на общността или защитата на финансовите интереси на ЕС.

Един от преговарящите от името на ЕП Петри Сарвама (ЕНП) обясни в онлайн брифинг по темата, че държавите в ЕС ще бъдат подлагани на мониторинг за спазването на европейските демократични ценности. При установяване на нарушения за решение за започване на процедурата ще бъде нужно квалифицирано мнозинство в Съвета, тоест 55% от държавите, представляващи 65% от населението в ЕС.

Като възможни нарушения на принципите на върховенството на закона Сарвама посочи застрашаване на независимостта на съдебната система. "Това е достатъчно за ЕК да започне процедура срещу дадена държава член", припомни още Сарвама и допълни: "В основата на всичко е върховенството на закона". 

До момента ЕК има процедури за нарушения на върховенството на закона за спорни нормативни актове в Полша и Унгария.

Депутатът Ейдер Гардиасабал Рубиал (S&D) поясни, че крайните бенефициенти няма да бъдат наказвани от лошите практики на техните правителства и задълженията за плащанията на фермери, научни институти и т.н. ще останат и ЕК ще направи всичко възможно те да си получат плащанията.

И трите европейски институции - ЕП, ЕК и Съвета, са категорични, че правата на гражданите трябва да бъдат защитени, каза още тя.

Решението за нови правила за защита на европейските финанси беше взето от лидерите на ЕС по време на срещата им на 17-20 юли 2020 година.

Идеята да има изискване за спазването на демократични принципи при разпределянето на европейските средства среща подкрепата на 77% от европейците.

България е една от страните, които може да се окажат под ударите на новите правила. Ситуацията с върховенството на закона вече беше дискутирана в Европейския парламент. По време на редовното си заседание на 4 ноември Министерският съвет изготви план, който да изчисти всички съмнения на европейските власти във връзка с този казус.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК препоръчва координиран подход срещу COVID през зимата