IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството има план за укрепване на върховенството на закона

Документът, който ще бъде подложен на обществено обсъждане, отчита критиките на ЕК

15:19 | 04.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерският съвет е приел план за действие във връзка с критиките, които получи страната ни от ЕК за върховенството на закона. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, посочват от правителствената пресслужба.

В плана са предвидени мерки, предложени от институциите от изпълнителната и съдебната власт, както и от независими органи, по четирите стълба на доклада на ЕК - правосъдни системи, правна рамка за борба с корупцията, медиен плурализъм и свобода на медиите и други институционални въпроси, свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване.

Предвидените действия са с краткосрочен шестмесечен и средносрочен двегодишен срок за изпълнение.

В правосъдната система се предвиждат мерки във връзка с приключване на законодателната реформа по отношение на фигурата на главния прокурор, неговата отчетност и наказателна отговорност, съобразно становището на Венецианската комисия и действащата конституционна рамка.

Предлагат се и мерки за подобряване на работата и независимостта на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), както и за преустановяване на публичния достъп до подадените вече декларации от магистрати за членство в професионални организации, подобряване на достъпа до правосъдие и други.

В борбата с корупцията управляващите залагат на действия за повишаване на ефективността на разследванията на корупционни престъпления и постигане на по-солидни резултати по отношение на окончателни присъди в тази област. За целта ще бъде направен комплексен анализ на делата за корупционни престъпления (в досъдебна и съдебна фаза), анализ на ресурсите (численост на разследващи органи и прокурори, наличие или липса на специализация в областта), изготвяне на експертни предложения за законодателни промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Предвижда се цялостно подобряване на работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество чрез обезпечаване на човешките ресурси, както и действия за повишаване на публичността и доверието в работата й.

По отношение на медиите мерките тепърва ще бъдат формулирани. Това ще стане на базата на обществено обсъждане на  въпросите, свързани със защитата на журналистите от посегателства, засилване на прозрачността относно разпределението на държавната реклама, както и повишаване на прозрачността относно медийна собственост.

Предвижда се увеличение на ресурсите и капацитета на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Правителството има план за укрепване на върховенството на закона Ама верно?Носенето на маски по закон все още е забранено -приеха го след като мигранти заляха ЕС.И закона не е отменен ******* !А започнете от там, че маски се носят не по закон,а по (мафиотско) разпореждане!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още