IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойните стандарти на ЕНП в борбата срещу кражбите на еврофондове

Партията готви строги схеми за спиране на евросредства в случаи на корупция, но брани своите най-близки съюзници при подобни обвинения, пише Politico

13:50 | 08.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската народна партия (ЕНП) заявява, че иска да се бори с кражбите от еврофондовете, готвейки проекти за спиране на парите от ЕС за държави, които не спазват европейските ценности. В същото време корупционните скандали в България показват, че най-голямата партия в Европейския парламент има двойни стандарти, когато се отнася до техни близки политически съюзници. Това пише в коментар европейското издание Politico по повод резолюцията на Европейския парламент за ситуацията в България.

От БТА съобщават, че парламентарната група на ЕНП няма да подкрепи документа, изготвен от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (Социалисти и Демократи). От партията посочват, че депутатите не са се произнесли по казуси в Малта, Словакия и Румъния, а самата резолюция не служи на каузата за върховенство на закона.

Според Politico обаче тази позиция е в защита конкретно на българския премиер Бойко Борисов, срещу когото ЕНП смята, че се води политическа атака. Един от най-близките привърженици на българския премиер в редиците на ЕНП е германският канцлер Ангела Меркел.

По време на дебатите в пленарната зала лидерът на ЕНП Манфред Вебер призна, че "не всичко е перфектно" в България, но допълни, че под управлението на Борисов нещата се движат във вярната посока.

Противоречиви са действията на ЕНП по отношение на унгарския премиер Виктор Орбан. Партията замрази членството на неговата партия "Фидес" заради опасения относно върховенството на закона в Унгария, но така и не се реши да ги изключи от редиците си и депутати от управляващата партия в страната участват в работата на ЕНП в Брюксел.

Резолюцията за страната ни няма да има незабавен ефект, признават от Социалистите и Демократите, но тя ще бъде взета под внимание от европейските институции, когато се разработват новите правила за отпускането на европейски средства, допълва още Politico.

Изданието посочва, че кражбите на еврофондове в България са сред основните фактори, стимулиращи корупцията и допълва с примери за висши чиновници, използващи средства от общността, за да строят частни вили, за натиск срещу компании, които са потенциални бенефициенти на европейски средства и т.н.

В своето изказване Вебер не спомена за тези злоупотреби, но обясни пред европейските депутати, че Бойко Борисов е начело на проевропейско правителство, което подкрепя еврото. Той посочи още, че България има правилно функционираща демокрация и свободни медии, а българският депутат Андрей Ковачев (ЕНП) смята, че атаката срещу Борисов идва от проруски настроени депутати.

Не всички в ЕНП обаче подкрепят Бойко Борисов. Радан Кънев коментира, че причината най-голямата партия в ЕП да застане зад българския премиер са опасенията за завръщането на левите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
крадливото и некадърно праеителство на мутрата не е про европейско, то е про еврофондско ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още