Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС и страните от общността харчат 4,8 трилиона евро заради пандемията

В някои отношения САЩ реагират по-добре на кризата, но ЕС не е федерална държава, коментира комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони

ЕС и страните от общността харчат 4,8 трилиона евро заради пандемията

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) и страните от общността са заявили мерки за борба с пандемията от коронавируса на стойност 4,8 трилиона евро. Това съобщава комисарят по икономическите въпроси на ЕС Паоло Джентилони по време на дебати в ресорната комисия в Европейския парламент, пише АР.

Според него ЕС харчи съизмеримо със стимулите, разпределени от президента на САЩ Джо Байдън и отхвърли всички критики, че общността не прави достатъчно спрямо мерките, вземани от Вашингтон.

Джентилони посочи, че лидерите на ЕС са одобрили фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро, плюс 1,1 трилиона евро бюджет по седемгодишната рамка, което за него е достатъчно за справяне с икономическата криза, породена от коронавируса.

ЕС не е федерална държава и трябва да се вземат предвид мерките и на ниво ЕС, и от националните правителства. Така сумата се доближава до тази на САЩ, категоричен е италианецът.

Още по темата

В първите 100 дни на своето управление Джо Байдън одоби пакет от 1,9 трилиона долара за подкрепа на населението (330 млн. души), плюс план от 2 трилиона долара за инфраструктура и около 1,8 трилиона долара подкрепа за студенти, което означава, че мерките на Белия дом са на стойност около 6 трилиона долара.

Населението на ЕС е 450 млн. души, а заявените досега мерки са на стойност 5,85 трилиона долара. "В някои отношения може да се каже, че реакцията на САЩ е по-силна и по-бърза от тази на ЕС", призна Джентилони пред европейските депутати.

АР припомня, че Планът за възстановяване по схемата Next Generation EU все още не е одобрен официално от всички членове на общността. Той ще даде възможност на ЕС да излезе на капиталовите пазари, а набраните по този начин средства ще се разпределят с приоритет за най-бедните и най-тежко пострадалите от пандемията държави в общността.

Очакванията са, че първите траншове по тази схема могат да бъдат получени още през лятото, но всичко зависи от подадените от страните заявления и одобрението от страна на ЕК, а после и от Европейския съвет. Според зам.-председателят на ЕК и комисар по икономиката в интерес на хората Валдис Домровскис вторите траншове могат да се очакват още преди края на 2021 година.

Правителството на Бойко Борисов отказа да внесе българския вариант преди да се оттегли. Заявките може да се подават до август 2023 година, коментира Джентилони по време на изслушването в ЕП.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи