IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС поиска реформа в енергийния сектор на Украйна

Външните министри приветстваха споразумението за "зимните" доставки на природен газ за Украйна

18:19 | 17.11.14 г.
ЕС поиска реформа в енергийния сектор на Украйна

Украйна се нуждае от цялостна реформа в енергийния сектор, записаха външните министри от ЕС в своите заключения след срещата си в Брюксел, публикувани на сайта на Съвета на ЕС. Нужни са усилия за подобряването на енергийната ефективност, както и мерки за намаляване на потреблението на енергия в краткосрочен период, се казва още в позицията.

По време на разговорите беше обсъдена ситуацията в Украйна и предложения за нови санкции, във връзка с напрежението в източните части на страната.

Външните министри приветстваха още и подписаното на 30 октомври споразумение за „зимните“ доставки на природен газ за Украйна. То беше постигнато след многобройни тристранни срещи – между представители на ЕС, Украйна и Русия, през последните седем месеца.

В документа беше уточнена цената на природния газ за Украйна до март 2015 година, която ще бъде в размер на 385 долара за хиляда куб. метра. То обаче не слага край на споровете между Украйна и Русия за задълженията на „Нафтогаз“ към „Газпром“. В споразумението е записано, че Киев трябва да плати общо 3,1 млрд. долара на два транша.

За Русия обаче това е само част от задълженията на „Нафтогаз“. Все пак руската страна се съгласи да приеме плащанията, а украинското правителство даже вече преведе първия транш от 1,45 млрд. долара.

До края на 2014 година ще трябва да бъдат изплатени и 1,65 млрд. долара.

Външните министри на ЕС оценяват сключването на това споразумение като осигуряващо сигурност на доставките на природен газ за украинските граждани. То обаче ще гарантира и транзитните доставки към Европа през зимните месеци, е записано още в заключенията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още