IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Митов: Обсъжда се разширяване на санкциите заради кризата в Украйна

Ограниченията ще бъдат насочени към участниците в организацията и признаването на изборите в Източна Украйна, заяви министърът на външните работи

16:54 | 17.11.14 г. 6
Даниел Митов: Обсъжда се разширяване на санкциите заради кризата в Украйна

Министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че неговите колеги от ЕС обсъждат разширяване на въведените санкции по повод кризата в Украйна, предаде БТА. Министърът, който участва в днешното заседание на министрите на външните работи от ЕС, уточни, че неговите колеги са постигнали пълно единодушие за разширяването на санкциите.

По неговите думи ограниченията ще бъдат насочени към онези, които са участвали в организацията и признаването на изборите в Източна Украйна - предимно представители на местното руско малцинство.

Митов отчете сериозен консенсус сред външните министри по настояването да се държи много ясно сметка за спазването на споразумението от Минск и за неговото изпълнение.

Държавите членки на ЕС може да постигнат споразумение за налагането на санкции срещу конкретни бунтовници, подкрепени от Русия, в отговор на сепаратисткия вот в Източна Украйна, но е малко вероятно да се обсъждат нови мерки срещу самата Русия преди средата на декември, предаде и Ройтерс.

Приключването на военните действия в Украйна е приоритет номер едно, следва да се подобри хуманитарната ситуация, необходима е размяна на пленници, трябва да се облекчи животът на хората, посочи още Митов.

Той изрази очакването мисията на ОССЕ в Украйна да си влезе във функциите по наблюдението на спазването на примирието и на руско-украинската граница.

„Данните за присъствието на руски военни и идването на нови (в Украйна) не ни дава поводи за огромен оптимизъм. Съществува опасност от ескалация на конфликта“, коментира министърът.

Ясно е, че наложените досега санкции дават ефект - състоянието на руската рубла и на руската икономика, изтеглянето на инвеститори - това е сериозен удар. Спадналата драстично цена на петрола също оказва влияние, отбеляза той.

Министърът уточни, че финансовата помощ на ЕС за Украйна следва да бъде обвързана с реформи. Митов отбеляза, че е необходима реформа на вътрешния енергиен пазар на Украйна. Той изрази увереност, че споразумението между Киев и Москва по въпроса за газовите доставки, постигнато под егидата на ЕК, ще се спазва.

ЕС трябва да изгради цялостна стратегия и нова политика по отношение на Русия, заяви Митов. По неговите думи санкциите са реактивна мярка на действията на Москва.

„България иска да се води диалог с Русия, но отричането на очевидни неща като присъствието на руска военна техника и жива сила (в Украйна) създава недоверие“, коментира той.

Попитан каква ще бъде българската позиция по отношение на Русия, министърът посочи, че трябва да си даваме сметка, че принадлежим към западния свят. Десетилетия се борим да бъдем част от него, цялата ни държавност се гради на тези ценности и в такива моменти трябва да си казваме къде стоим. Трябва да умеем да предефинираме отношенията си с Русия, така че да не влизаме в конфликт. Трябва да казваме ясно къде стоим, защото иначе приятелите ти започват да се съмняват в теб, заяви Митов.

Припомняме, че в неделя германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Европейският съюз на този етап не планира въвеждането на нови санкции срещу Русия заради събитията в Украйна. Той очакваше обаче министрите на външните работи на ЕС да обсъдят санкции, свързани със забрана за влизане в ЕС на лица от самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република.

Междувременно след днешната среща ТАСС съобщи, че в дневния ред на ЕС няма нови икономически санкции срещу Русия, информира още БТА. Руската агенция се позовава на „европейски източник в кулоарите на срещата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Американското момче което ни назначиха за министър на в ншните работи информира как колегите му с въодушевление подкрепят американската политика и загърбват собствените си национални интереси. До кога ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
wenci
преди 9 години
Тоя си обсъжда оставката, ако не е да се маха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
Този юнак, дето си взе отпуска от американското НПО за да не е в конфликт на интересиГорката България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
hex
преди 9 години
Сърбите не, но сердите - определено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Гледан филм! И преди нахлуването на Германия в СССР министрите на Богдан Филов са плещили подобни работи - че сме арийци, че сме братя с германците! Тогава поне държавният глава е бил с всичкия си, за разлика от сегашния... хаха! Щом ние принадлежим към западния свят, значи сърбите требва да са келти! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
STRAHO
преди 9 години
Тоя българин ли е? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още