Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС санкционира седмина в Беларус заради приземяването на самолета на Ryanair

В черния списък на блока влизат още 78 физически и 8 юридически лица, като санкционираните стават общо 166 лица и 15 образувания

ЕС санкционира седмина в Беларус заради приземяването на самолета на Ryanair

Снимка: EPA/Sergei Gapon, POOL

Съветът на Европейския съюз (ЕС) реши да наложи ограничителни мерки срещу 78 физически и 8 юридически лица от Беларус заради нарушенията на правата на човека и жестоките репресии на гражданското общество, демократичната опозиция и журналистите, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Седем лица и една компания са санкционирани във връзка с принудителното и незаконно кацане на полет на Ryanair в Минск, Беларус, на 23 май 2021 г., застрашаващо авиационната безопасност, и задържането от страна на беларуските власти на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, които са били на полета.

В списъка попадат няколко видни бизнесмени, които подкрепят и се възползват от режима на Лукашенко, сред които снаха му Лилия (съпруга на сина му Виктор), която има художествена галерия, генералният директор на ОАО МАЗ Валерий Иванкович заради задържането и уволняването са служители на завода, участвали в мирните протести срещу режима, Александър Шатров, собственик и главен изпълнителен директор на ООО „Синезис", предоставил  на беларуските органи платформата за наблюдение Kipod, която може да търси и анализира видеозаписи и да използва софтуер за разпознаване на лица, Сергей Тетерин, собственик на „БелГлобалСтарт“, съсобственик на „Вибел“, чиито бизнес интереси са в сферата на дистрибуцията на алкохол, Михаил Гуцериев,  собственик на дружествата „Сафмар“, „Славкалий“ и „Славнефт“, който действа в сектора на енергетиката, Александър Зайцев, съсобственик на „Бремино групп“ и „Сохра групп“, бивш съветник по въпросите на националната сигурност на Лукашенко, който изнася продукция на държавните предприятия за страните от Персийския залив, и други.

Още по темата

В списъка са включени и съдии, прокурори, зам.-прокурори и други членове на администрацията на Лукашенко, вкл. министъра на отбраната.

Засегнатите от санкциите предприятия са ООО „Сохра“ на Александър Зайцев, един от най-влиятелните бизнесмени в Беларус, който е тясно свързан с беларуската политическа върхушка и е близък съветник на най-възрастния син на Лукашенко Виктор, ООО „Бремино групп", инициатор и съуправител на проекта за специална икономическа зона „Бремино-Орша“, ООО „Глобалкастом-менеджмент", което участва в контрабанда на стоки към Русия със съгласието на режима, ОАО „БЕЛАЗ", държавно дружество, един от най-големите производители на големи камиони и големи самосвали в света, ОАО "Минский автомобилен завод", един от най-големите държавни производители на автомобили в Беларус, ООО „ЛОГЕКС", износител на цветя на дъмпингови цени за Русия, и ЗАО „ННК", единственото частно дружество, което има право да изнася нефтопродукти от Беларус.

Ограничителните мерки на ЕС по отношение на Беларус сега се прилагат за общо 166 лица и 15 образувания, уточняват от съвета на ЕС.

Определените лица подлежат на замразяване на активи и на гражданите и компаниите от ЕС е забранено да предоставят средства на изброените. Физическите лица допълнително подлежат на забрана за пътуване, което им пречи да влизат или преминават транзитно през територии на ЕС.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
BP е поредната компания от Big Oil, която увеличава дивидента след силен отчет