IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се прицелва в руската икономика с нов набор от санкции

Това са най-тежките санкции, които блокът някога е налагал, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел

22:44 | 24.02.22 г. 21
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) приеха нови строги санкции срещу Русия, прицелвайки се в нейната икономика и руския елит в отговор на „варварската“ инвазия на президента Владимир Путин в Украйна, съобщава Ройтерс.

Санкциите включват мерки в областта на енергетиката, визовата политика, финансите, транспорта, изделията с двойна употреба. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС възлагат на Европейската комисия (ЕК) да подготви още санкции, които да обхващат и Беларус. Комисията ще трябва да предложи извънредни мерки, включително в областта на енергетиката. 

Европейският съвет осъжда възможно най-решително непредизвиканата и неоправдана незаконна военна агресия срещу Украйна, се посочва в приетите заключения. Русия ще понесе отговорност, санкциите ще имат тежки последици, се допълва в текста.

Лидерите на страните в блока искат от Русия незабавно да прекрати незаконните военни действия, безусловно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна, да прекрати дезинформационната кампания и кибератаките. Отправено е настояване Русия да осигури хуманитарен достъп до засегнатите от военните действия.

Присъстващите на срещата разкритикуваха Путин в отделни изявления, след като пристигнаха в Брюксел за извънредна среща по сигурността.

Латвийският премиер Крисиянис Каринс описа руския президент като "заблуден автократ, създаващ мизерия на милиони".

ЕС ще замрази руските активи на своя територия, блокирайки достъпа на руските банки до европейските финансови пазари като част от това, което върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел определи като „най-суровия пакет от санкции, който някога сме прилагали“.

„Нашите санкции ще ранят руската икономика в сърцето ѝ“, заяви от своя страна белгийският премиер Александър Де Кро.

Въпреки тези думи можеше да се почувства безсилието сред лидерите относно прекратяването на руската експанзия в Украйна.

„Не бяхме достатъчно решителни, за да предотвратим Русия да направи тази стъпка, която е трагедия за Украйна, трагедия за Европа и трагедия за самата Русия“, посочи литовският президент Гитанас Науседа.

Украйна и прибалтийските държави членки на ЕС призовават Русия да бъде изключена от системата SWIFT, но германският канцлер Олаф Шолц посочи, че тези мерки ще бъдат запазени за по-късен етап.

Президентът на САЩ Джо Байдън също каза, че страната му няма да ограничава достъпа на Русия до SWIFT засега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 2 години
Потърси една лекция на Иван Костов от 2013 пред всу има я в тубата . Всичко което описваш е заради германската политика към китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Странна е тази "помощ" за Украйна. Значи руснаците разбиват Украйна като държава, а САЩ, ЮК и ЕС разбиват (икономически) Русия като държава. На финала имаме две разбити държави, две държави, хората от които някога в СССР управляваха 30% от света. Някак си нещата не ми се връзват. Голи осъдителни и войнстващи декларации няма да помогнат на Украйна. Военни действия също. Остава дипломацията. Но след тези войнствени изказвания, дори пълни с омраза към Путин и компания, каква дипломация ще е възможна? Вероятно никаква. Имам много неприятното усещане, че някак си цялата тази ужасна история е нещо желано и търсено. Търсено е сблъск между тези две страни. Защо, имам само предположения. Имаше (и може би все още има) много други пътища за намиране на приемливо и за двете страни решение, но не се тръгна по този път, а и сега не се търси такъв път. Защо? Питам се също дали Китай ще остане настрана от този конфликт или ще се опита да бъде медиатора, посредника за спиране на това безумие. Само той заема позиция, коят му позволява да бъде такъв медиатор. Но едва ли ще го направи. Във всеки случай, ако го направи и успее, ъой безусловно ше придобие огромен авторитет в света. Тогава УСА, ЮК и ЕС ще изглеждат като неспособни да се справят с предизвикателствата и неподходящи да водят света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
wag1111
преди 2 години
Няма да ме учуди и събитията от почти 100 години да се повторят до някаква степен. Недоволството тука на средната класа е много голямо, то е вече нещо като в Бг. Чудя се и как направиха кабинет, копие на нашия. За да покажат обединение, че едва ли не са представители на по-голямата част от народа и са представители на мнението на повечето германци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
;) я си представи че Германия по почина на Путин реши че иска да е велика отново ? Що ми се мисли че всички поддръжници на подобна политика ще се озъбят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
wag1111
преди 2 години
Точно при такива условия на народно недоволство той идва на власт.Тая толкова много я коментираха в Г-я, че и дават власт на шуро-бадженашкия принцип. И сигурно още се чудят как я и дадоха тоя пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 2 години
Далеко си от истината, вече има информация и доста анализи . Без Англия и САЩ да сринат промишленият капацитет на Германия и без помпата на суровини е било невъзможно да победят . Отбележи си че дори славната Катюша е на американски камион качена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
Абе с Руснащите не му се получи2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 2 години
Ти се радвай , че Германия я управляват подобни . Набии си в главата 1933 и 1939 .33 та Хитлер идва на власт и за 5 години създава армия способна да воюва с целият свят . Радвай се че са пацифист щот другата алтернатива няма ти допадне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
...а аз гледам, нещо сте нервни.Що тей, амигоси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
fon
преди 2 години
Не бе, ***. Мъката на колхозниците ще бавна и мъчителна, с десетилетия напред. Какви 5-6 часа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още