IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа отпусна поредния спасителен транш за Гърция*

Приходите в гръцката хазна трябва да бъдат поне 30 млрд. евро, за да се избегнат още икономии, изчисляват местните медии

13:03 | 21.06.16 г.
<p>
	Алексис Ципрас (вляво) се срещна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вляво) се срещна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Европейският стабилизационен механизъм (ESM) отпусна днес поредния транш за Гърция в размер на 7,5 млрд. евро, съобщи ръководителят на институцията Клаус Реглинг по време на посещението си в Атина, пише The Daily Mail. В гръцката столица той разговаря с финансовия министър на южната ни съседка Евклид Цакалотос.

Според Реглинг Гърция успешно е преминала през прегледа на спасителната програма, подписана през миналото лято. Той беше категоричен, че ESM ще продължава да отпуска заеми при преференциални условия. По негови думи лихвите върху гръцките заеми са в размер на по-малко от 1% за среден матуритет от 32 години.

5,6 млрд. евро от тези средства ще бъдат използвани за покриване на стари заеми, а 1,8 млрд. евро - за нуждите на гръцката държава.

Според директора на ESM целта от 3,5% бюджетен излишък до 2018 година трябва да бъде спазена от гръцките власти, макар и Международният валутен фонд да има съмнения, че заявката е твърде амбициозна.

Междувременно гръцкото издание „То Вима“ публикува изчисления, че приходите в гръцката хазна през тази година трябва да бъдат поне 30,4 млрд. евро, за да не влезе в сила автоматичният механизъм за икономии, който Атина прие при преговорите с кредиторите си.

За първите пет месеца на годината приходите са 18,4 млрд. евро, тоест с 871 млн. евро повече, посочва изданието. Следващите месеци обаче ще бъдат критични на фона на увеличаването на данъците в южната ни съседка. 

ЕК застава на страната на Гърция

Европейската комисия застана на страната на Гърция, коментира от своя страна председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер по време на пресконференция в Атина след срещата му с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Двамата са обсъждали спасителната програма за Гърция, подписана през миналата година, различни теми за развитието на ЕС, както и бежанската криза, стана ясно от думите на двамата, излъчени в видеосистемата на ЕК.

Гърция е преминала през критичната граница и вече е на правилния път, коментира Юнкер и изрази своето задоволство от свършеното от правителството досега.

Връщайки се година назад,председателят на ЕК посочи, че нито еврозоната е щяла да бъде завършена без Гърция, нито Гърция – извън ЕС и еврозоната.

„Гърция обърна страницата и е на пътя на възстановяването и това се признава от всички“, посочи от своя страна гръцкият премиер.

Ципрас отбеляза още, че страната ще се опита да извлече максимума от възможностите за развитие, които дава Планът Юнкер. Гърция кандидатства с 42 проекта на обща стойност 5,4 млрд. евро по новата инвестиционна схема на ЕК. В допълнение страната се опитва да стане привлекателна за инвеститорите и работи за намаляване на бюрокрацията и борба с корупцията.

Ципрас припомни, че преди година се е говорило за Grexit, напускане на Гърция на еврозоната, а дори и на ЕС, което гърците на са желали. Само след няколко дни във Великобритания ще има референдум за бъдещето на страната в ЕС. „Надяваме са на най-доброто развитие на ситуацията“, каза той и допълни, че Великобритания трябва да остане в общността, но ЕС трябва да се промени. 

Гръцкият премиер припомни, че това е била тезата му като кандидат за поста председател на ЕК през 2014 година. 

* Допълнено с изказванията на Жан-Клод Юнкер и Алексис Ципрас 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още