Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейската икономика отново е в рецесия

През първото тримесечие сезонно коригираният брутен вътрешен продукт на еврозоната се е свил с 0,6%, а на целия Европейски съюз – с 0,4%

Европейската икономика отново е в рецесия

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Европейската икономика отново е в рецесия в началото на новата година на фона на поредната порция блокади, които оставиха много бизнеси затворени, а хората – притеснени да харчат.

През първото тримесечие сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е свил с 0,6%, а на целия Европейски съюз – с 0,4%, спрямо предходния период. Това показват първоначалните данни на Евростат, публикувани в петък.

Това е второ поредно тримесечие на спад, след като в края на 2020 г. икономиката на валутния блок отчете свиване от 0,7%, а на ЕС – 0,5%.

Данните за съюза, както и отделно за едни от най-големите икономики в него, показват колко далеч е Европа във възстановяването си от пандемията на фона на по-бавното разпространение на ваксините.

За сравнение, растежът на американската икономика се ускорява през първите три месеца на годината. БВП се е разширил с 6,4% на годишна база след по-малкия ръст от 4,3% пред четвъртото тримесечие на миналата година, сочат предварителни данни на министерството на търговията от четвъртък.

Програмата за възстановяване на ЕС трябва да даде силен тласък на възходящото движение, но средствата по нея не се очаква да потекат към икономиките преди лятото. Европейската комисия трябва първо да одобри плановете за възстановяване на отделните страни, а някои членки тепърва трябва да ратифицират механизма.

Свиването на европейската икономика през първото тримесечие подкрепя и очакванията, че тя няма да се възстанови до предпандемичните си нива поне до средата на 2022 г. – почти цяла година след САЩ, посочва Bloomberg.

И макар ускоряването на имунизационната кампания на Стария континент да позволи постепенно отпадане на ограничителните мерки на много места, то главният икономист н Европейската централна банка Филип Лейн предупреди, че отскокът не означава пълно възстановяване. Инфлационният натиск все още е прекалено слаб, така че стимулите ще останат необходими още известно време.

През април годишната инфлация в еврозоната се очаква да е 1,6% - ускорение спрямо 1,3% през март, показват още първоначалните оценки на Евростат. Енергията се очаква да има най-бърз темп – 10,3% спрямо 4,3% през март.

Основната инфлация, която изключва някои волатилни компоненти, се забавя до 0,8%

При отделните държави данните за най-голямата европейска икономика – Германия, не са оптимистични. Брутният вътрешен продукт на страната се свива с 1,7% на тримесечна основа в началото на годината, което е повече от прогнозираното понижение от 1,5%, показват данни на Tradineconomics. Германската икономика се върна към свиването след две тримесечия на ръст на фона на новите блокади заради коронавируса.

Италия също отново е в рецесия, като БВП записва спад от 0,4% през първото тримесечие, следвайки ревизирано надолу свиване от 1,8% през предходния период

Правителството в Рим залага надеждите си за възстановяване на програмата си за фискални стимули. Премиерът Марио Драги обяви плановете си правителството да похарчи 260 млрд. евро национални и европейски средства за съживяване на икономиката.

БВП на Испания също записва свиване от 0,5% на тримесечна основа, след като в края на 2020 г. икономиката успя да се задържи без промяна.

Ръст отбелязва Франция, където БВП нараства с 0,4% на тримесечна основа през трите месеца до края на март, успявайки с лекота да изпревари очакванията за 0,1%. Това представлява осезаемо възстановяване спрямо свиването от 1,4% през четвъртото тримесечие на миналата година.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 1 месец
Явно денонощното печатане на евро не е достатъчно. Печатници много, пуснете ги да работят всички.
0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Преди няколко дни писахте,че всичко с икономиката на Германия е наред,пишете,че е в рецесия.
3
 
5
 
1
преди 1 месец
А къде ни е светлото европейско бъдеще?!Чакаме си го!Верно го чакаме!!

Още от Европа
Армин Лашет: Китай е партньор, не само системен съперник