IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на американската икономика набира скорост

БВП на САЩ е нараснал с 6,4% през първото тримесечие

17:47 | 29.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Растежът на американската икономика се е ускорил през първото тримесечие, след като силните потребителски разходи са помогнали за връщането на брутния вътрешен продукт на страната почти до нивото преди пандемията. Това предвещава нови впечатляващи ръстове през идните месеци, пише Bloomberg.

БВП се е разширил с 6,4% на годишна база след по-малкия ръст от 4,3% пред четвъртото тримесечие на миналата година, сочат предварителни данни на министерството на търговията. Личното потребление, което е най-голямата част от икономиката, е нараснало с годишен темп от 10,7%, на второ място сред най-големите ръстове от 60-те години на миналия век насам. икономиката икономиката

Коригираната спрямо инфлацията стойност на местно произведените стоки и услуги е нараснала до 19,1 трлн. долара, което показва, че БВП скоро ще надмине връхната точна преди пандемията от близо 19,3 трлн. долара.

Основните щатски индекси нараснаха след публикуването на данните, а инвеститорите са под влиянието и на нова порция корпоративни отчети.

Растящите ваксинации, по-бързият ръст на работните места и двата пакета от стимули са помогнали за силното повишаване на разходите на домакинствата. В момент, когато голяма част от ограниченията за дейността до голяма степен отпадат, търсенето на потребителите се разширява към потиснати от дълго време услуги като пътувания и развлечения.

Данни за резервации в ресторанти и на пътувания по въздух вече потвърждават бързото подобряване на икономическите условия, което помага за повишаването на цените на акциите до нови върхове.

Натрупаното търсене, което стимулира силен растеж тази година, тласка цените до небесата, а в същото време производителите преживяват недостиг на материали и предизвикателства пред снабдителните вериги. Освен това администрацията на Байдън и Федералният резерв продължават с политиките си, които осигуряват още стимули за икономиката.

Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за растеж от 6,7% между януари и март.

Темпът на държавните разходи е скочил с 6,3% на годишна база и е най-бързият от 2002 г. насам като отражение на федералните стимули. Годишните разходи извън отбраната са се покачили най-много от 1963 г. насам.

Ускоряването на ръста между януари и март отразява и продължаващата сила на бизнес инвестициите и жилищата. Инвестициите извън жилищата са нараснали с годишен темп от 9,9%, стимулирани от оборудването и интелектуалната собственост, а жилищните инвестиции са се повишили с 10,8%.

Силните разходи на домакинствата и на бизнеса намаляват наличностите и стимулират търсенето на внос – две области, които натежаха върху растежа през първото тримесечие. Нетният износ на стоки и услуги се е свил с 0,87 процентни пункта, а наличностите са намалели с 2,64 пункта.

След изключване на търговията и наличностите от БВП финалните продажби на частни купувачи – индикатор за основното търсене, са се ускорили с 10,6%.

Докладът за БВП показва още, че индексът на личните потребителски разходи, изключващ храните и енергията, е нараснал с 2,3% на годишна база през първото тримесечие след скока с 1,3% през предходните три месеца.

Разполагаемите лични доходи са се увеличили през тримесечието с най-много в историята до годишни 19,6 трлн. долара, след като пакетите от мерки за облекчаване на икономиката, приети през декември и март, предвиждаха директни плащания на милиони семейства и върнаха седмичните добавки към помощите при безработица.

Разходите на домакинствата за стоки са нараснали с 23,6% на годишна база, а тези за услуги са се ускорили с 4,6%.

Отделен доклад показа, че заявленията за помощи при безработица са намалели до 13-месечно дъно от 553 хил. спрямо 566 хил. предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още