Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският парламент иска по-амбициозни цели за рециклирането на отпадъци

До 2030 година всички отпадъци, които могат да се рециклират, не трябва да бъдат допускани до сметищата

Европейският парламент иска по-амбициозни цели за рециклирането на отпадъци

Снимка: Архив Ройтерс

До 2025 година делът на рециклираните общински отпадъци трябва да достигне 55%, решиха депутатите от комисията по околна среда в Европейския парламент. Тяхното предложение ще бъде дискутирано в пленарната зала в сесия през април, става ясно от съобщение на ЕП.

Предложението предвижда още през 2030 година рециклирани да бъдат поне 60% от отпадъците на бизнеса и домакинствата в общините, а пет години по-късно този процент да бъде поне 65%.

Още по темата

Целите за опаковките са по-амбициозни - от 65% през 2025 година до 70% през 2030 година. Предвижда се възможността и за специфични цели за материали като хартия, пластмаси, стъкло, метал и дърво.

Депутатите настояват още до 2030 година всички отпадъци, които са годни за рециклиране да не бъдат допускани на сметищата.

Целта на тези промени е устойчиво развитие на европейската икономика, както и намаляване на хранителните отпадъци с 50 на сто.

Управлението на отпадъци в страните от ЕС се подобрява съществено в последните години, но почти 1/3 от битовите отпадъци се депонират в сметища и по-малко от половината се рециклират или компостират, показват данните от проучване на ЕП.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Може ли кралица Елизабет II да сложи край на Brexit?