Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският парламент подкрепи Зелената сделка

Евродепутатите обаче поискаха справедлив и приобщаващ преход и подчератаха необходимостта от високи междинни цели

Европейският парламент подкрепи Зелената сделка

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент прие своята позиция по така наречената Зелена сделка, която бе представена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Евродепутатите приветстваха пакта и подкрепиха амбициозния устойчив план, който има за цел да преодолее недостига на инвестиции. Те обаче призоваха за адекватно финансиран механизъм за справедлив преход.
 
Според приетата позиция парламентът настоява предстоящия закон за климата да включва по-амбициозни цели за намаляването на емисиите на ЕС за 2030 г. (55% през 2030 г. в сравнение с 1990, вместо „поне 50% към 55%“, както бе първоначално предложено от Комисията). ЕС трябва да приеме тези цели достатъчно време преди конференцията на ООН за климата през ноември, подчератават евродепутатите. Те също искат междинна цел за 2040 г. за да се гарантира, че ЕС върви по пътя към достигането на неутралност по отношението на климата през 2050 г.
Още по темата
 
С цел да се предотврати изместване на въглеродните емисии, породени от различията в амбициите по отношение на климата в световен мащаб, ЕП призовава за механизъм за корекция на въглеродните емисии в границите, съвместими с правилата на СТО.
 
Евродепутатите подчертават, че ще изменят всяко предложение за законодателство, за да съответства на целите на Зелената сделка. По-високи цели за енергийна ефективност и възобновяема енергия, включително обвързващи национални цели за всяка държава членка за последното, както и преглед на други законодателства на ЕС в областта на климата и енергетиката са необходими преди юни 2021 г., става ясно от позицията.
 
Резолюцията бе приета с 482 гласа „за“, 136 гласа „против“ и 95 „въздържал се“.
 
Председателят на комисията по околна среда на ЕП Паскал Канфен (Обнови Европа, Франция) подчерта, че сделката е приета с голямо мнозинство, но припомни, че земеделието, търговията и икономическото управление, както и други области на политиката, сега трябва да се разглеждат и анализират в контекста на Зелената сделка.
По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева
Още по темата: Европа Европейски парламент икономиката на ЕС зелена сделка

Последни новини

Как се прекарва Covid-19 без вода и електричество?
Google придобива 6,6% дял от компания за домашна сигурност
Започна строителството на мащабен голф и спа комплекс край София
Антиправителствените протести продължават 26-и пореден ден
Гърция удължава срока за представяне на отрицателен PCR тест на границата
Захладнялото време увеличава страховете за вируса
Конгресът се прицели в технологичните гиганти
Европейските акции започват август на зелено
Как Кипър и ЕК се скараха заради сиренето халуми?

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 6 месеца
ЕС докат гони процентите по зелената сделка , САЩовете , Китай и Индия ше произвеждат на макс ... ЕС ще купува , ако има с какво ... за България пък изобщо не е ясно какво ще става , или пък може би е най-ясно ...

Още от Европа
Европейските акции започват август на зелено