IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент в ролята на лошото ченге в преговорите за Brexit

Ние ще бъдем тези, които ще се оплакват от почти всичко, обещават европейски депутати

13:33 | 28.03.17 г.
<p>
	Сградата на ЕП в Брюксел. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Сградата на ЕП в Брюксел. Снимка: Investor.bg

Европейският парламент (ЕП) ще има нова роля в преговорите на Великобритания за излизане от общността - на "лошото ченге", пише в анализ европейското издание Politico.

"Готови сме за тази роля", коментира Педро Лопес де Пабло, говорител на най-голямата група в ЕП - Европейската народна партия (ЕНП).

"Ние ще бъдем тези, които се оплакват от почти всичко", коментира той.

Европейският съюз и Великобритания още не са започнали преговорите около предстоящия Brexit. Очакванията са, че Лондон ще подаде молбата си за активиране на чл. 50 от Договора за ЕС до края на месеца, тоест в рамките на дни.

Европейските институции вече коментираха, че ще са им нужни само 48 часа, за да изработят пътна карта на преговорите. Те обаче ще отнемат поне две години.

Официално Европейската комисия ще преговаря с Лондон от името на всички държави в ЕС.

В Европейския парламент обаче настояват да имат своята роля в процеса. Европейските депутати могат да бъдат "морален съдник" в преговорите, смята френският депутат Жан Артюи. Той е категоричен, че гражданите на ЕС трябва да бъдат информирани как протичат разговорите и няма нищо по-добро от общественото мнение, което да дава тон и на правителствата.

Европейският парламент няма да участва директно в преговорите, но пък ще има окончателната дума при гласуването на споразумението за напускане, постигнато от ЕС и Великобритания. С други думи европейските депутати ще имат право на вето в този случай. В институцията вече заявяват, че това е гаранция и силен сигнал към Великобритания, че никой няма да бъде облагодетелстван, заяви Филип Ламбер, лидер на партията на зелените в ЕП.

Джани Питела, лидерът на социалистите в ЕП, пък предупреди, че ще настоява за реципрочност на действията на общността на всички мерки, които ще наложи Великобритания.

Така че главният преговарящ на ЕП по казуса Brexit Ги Верхофстад съвсем няма да е единственият критичен наблюдател на преговорите между ЕС и Великобритания, посочва още Polititco. А в Европейската комисия посочват, че без споразумение няма да има сделка и никой няма да бъде облагодетван от този вариант.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още