IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ги Верхофстад ще води преговорите за Brexit от страна на Европарламента

Фараж определи бившият белгийски премиер като "фанатичен федералист", който ще ускори излизането на Великобритания от ЕС

21:27 | 08.09.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>ЕП</em></p>

Снимка: ЕП

Бившият белгийски премиер и лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент Ги Верхофстад ще представлява институцията при преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, съобщи Ройтерс.

Верхофстад често се изправяше срещу националиста Найджъл Фараж в ЕП. Лидерът на британската Партия за независимостта вече определи белгиеца като "фанатичен федералист, който мрази всичко, зад което заставаме".

Според Фараж белгийският политик ще ускори излизането на страната от общността.

Европейският парламент ще има ограничена роля при преговорите за Brexit, коментира още Ройтерс. Институцията обаче ще има своята водеща роля при гласуване на всички постигнати споразумения при разговорите на европейските лидери.

Верхофстад беше част от групата, която водеше преговори с бившия вече премиер на Великобритания Дейвид Камерън. Тогава британският премиер успя да договори облекчени условия при участието на Лондон в някои общи европейски политики. Така Камерън се надяваше да убеди сънародниците си да гласуват за оставане в ЕС.

След резултатите от референдума за Brexit на 23 юни обаче тези договорки вече не са в сила, а сега основните институции в Брюксел очакват Тереза Мей официално да активира чл. 50 от Договора от Лисабон, който третира напускането на ЕС.

За бившият белгийски премиер назначението на ЕП е "чест" и поиска институцията да играе централна роля при преговорите с Великобритания. Преговорите обаче ще бъдат водени основно от лидерите на ЕС и Европейската комисия. От името на ЕК разговорите ще води френският бивш министър на външните работи и настоящ комисар Мишел Барние.

В момента ЕП е доминиран от проевропейски партии и опасенията са, че прекалено добри условия за Великобритания ще насърчи и други напускания на общността.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
рижите пиянки си го решиха, защо трябва да има сделак за оставане на великобритания?като искат вън - ще обикалят отвън и може да ду-хат в шепите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
рижите пиянки си го решиха, защо трябва да има сделак за оставане на великобритания?като искат вън - ще обикалят отвън и може да ду-хат в шепите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
studioaa
преди 7 години
Изборът на този психично-болен фанатик за преговарящ е поредното доказателство за това, че европейските бюрократи живеят някъде в cloud cuckoo land. От сега мога да гарантирам, че сделка за останаване на Великобритания на общия пазар няма да има, а Германия ще губи по 40 млрд. евро на година от загубени експортни пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още