IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отчетоха ръстове в очакване на протокола от Фед

Изглежда, че инвеститорите приветстват перспективите за политически промени в Италия, тъй като италианският индекс FTSE MIB скочи с 1,8%

19:28 | 21.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси отчетоха ръстове в сряда, докато инвеститорите са в очакване на протокола от последното заседание на Федералния резерв, а президентът Доналд Тръмп обмисля мерки за стимулиране на най-голямата икономика в света, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с над 1,1%, като автомобилният сектор поведе печелившия отбор ръст от 1,7%. Всички сектори и големи борси приключиха търговията на зелена територия.

Акциите на Renault поскъпнаха с 3,7%, а на Fiat Chrysler – с 3,3% след информация в италианската преса, че сливане между двете компании все още е възможно.

Pandora регистрира повишение в цената на книжата си с 16,8% след силна сесия и във вторник благодарение на резултатите за второто тримесечие на компания, които показват обещаващи признаци за възстановяване.

Европейските инвеститори следят и какво се случва в Италия, след като премиерът Джузепе Конте подаде оставка, а президентът Серджо Матарела започва от днес двудневни консултации с партиите в търсене на изход от политическата криза.

Изглежда, че инвеститорите приветстват перспективите за политически промени, тъй като италианският индекс FTSE MIB скочи с 1,8%.

Във фокуса на пазарите е протокола от последната среща на Федералния резерв. Инвеститорите търсят сигнали от централната банка относно перспективите за предстоящо облекчаване на паричната политика.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп повтори във вторник, че не е готов да сключи търговска сделка с Китай на фона на сегашното противопоставяне. Той обаче каза, че обмисля намаляване на данъците върху заплатите, по-малко от ден, след като Белият дом отрече да се обсъжда подобно нещо. Президентът за пореден път се изказа негативно за управителя на Фед Джером Паулъл, увеличавайки натиска за по-агресивно облекчаване на паричната политика. Тръмп заяви, че Паулъл и Фед са единственият проблем за неговата администрация, сравнявайки шефа на централната банка с „голфър, който не може да уцели“.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз също остава на радара на инвеститорите. Британският премиер Борис Джонсън обвини колегите си от ЕС, че са „малко негативни“, но отново изрази надежда за постигане на нова сделка преди 31 октомври.

В същото време Германия пуска на търг 30-годишни държавни ценни книжа (ДКЦ) с нула процента лихва за първи път днес. Това означава, че германското правителство няма да изплаща лихви на купувачите на облигациите до падежа им през август 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още