IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джузепе Конте подава оставка, но още не е сигурно дали ще излезе от властта

Премиерът в оставка може да остане на поста, ако успее да сформира ново мнозинство в парламента

18:05 | 20.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Матео Салвини (вдясно) и Джузепе Конте (вляво) преди изказването на премиера в оставка. Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини (вдясно) и Джузепе Конте (вляво) преди изказването на премиера в оставка. Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Джузепе Конте ще връчи оставката си на президента Серджо Матарела по-късно във вторник. Това обяви самият той пред депутати, пред които заяви, че безотговорното поведение и личните интереси на един от неговите заместници означават, че настоящето правителство не може да работи повече, съобщава Bloomberg.

Конте обаче може да не се наложи да опразва премиерския кабинет все още. Той може да остане на поста, ако успее да сформира ново мнозинство в парламента и получи мандат за правителство от държавния глава.

Решението на Конте да се оттегли е кулминацията на разразяващата се от седмици нова политическа криза между двете управляващи в коалиция партии – крайнодясната „Лига“ на Матео Салвини и антисистемното движение „Пет звезди“ на Луиджи ди Майо. Обединението им се крепеше досега на крехко разбирателство, което обаче не можа да издържи дълго.

В реч пред Сената Конте отправи остра критика към лидера на „Лига“ и вицепремиер Матео Салвини, който поиска предсрочни избори, след като по-рано този месец оттегли подкрепата си за коалиционното правителство. Според Конте не е в интерес на страната да се провежда нов вот. Премиерът в оставка също така посочи, че неговият заместник не е реагирал правилно на скандала, свързващ го с Русия, като също така е надвишил правомощията си.

Действията на правителството „свършват тук“, заяви Конте. Салвини остана спокоен по време на отправените критики.

Политическата криза в страната поставя на карта и продължаващия да нараства публичен дълг на Италия – тревога както за европейските власти, така и за международните инвеститори. Под въпрос е дали той ще бъде управляван от дясноцентристко правителство или по-умерени политически сили.

Във вторник Салвини обеща на италианците 50 млрд. евро под формата на данъчни облекчения и публични разходи, ако той поеме властта в Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още