IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Джером Пауъл е голфър, който не може да уцели топката

Американският президент отправи поредна порция критики срещу Федералния резерв в Twitter

18:03 | 21.08.19 г. 4
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че икономиката на САЩ е здрава и допълни, че единственото нещо, което задържа растежа й, е Федералният резерв, предава CNBC.

В поредната си остра критика срещу централната банка американският президент нарече гуверньора на Фед Джером Пауъл „голфър, който не може да уцели топката“. В поредица от туитове той също така заяви, че страната „се справя прекрасно с Китай и други търговски споразумения“, а „единственият проблем“ е „Джей Пауъл“, когото Тръмп назначи на ръководната позиция през февруари 2018 г.

„Вчера имахме най-високия долар в американската история. Няма инфлация. Събуди се, Федерален резерв“, написа американският президент в Twitter.

Не е ясно какво точно означава „най-високия долар в американската история“. Щатската валута е отбелязала ръст от 2,1% от началото на годината спрямо кошница от глобалните й конкуренти, но за последен път се повиши в края на юли. Доларът засили позициите си и спрямо еврото, но е доста под историческите си върхове.

Американският президент критикува постоянно Фед, който понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта на последното си заседание.

Но това не е достатъчно според Тръмп, който по-рано тази седмица призова за понижение с пълен процентен пункт и дори предложи по-големи количествени облекчения или покупки на активи от Фед в сравнение с тези преди десет години за изваждане на американската икономика от световната финансова криза.

Инвеститорите ще се запознаят с мотивите за понижаването на основния лихвен процент днес, след като Федералният комитет по отворените пазари (FOMC) публикува протоколите от заседанието си на 30 и 31 юли.

Комитетът ще проведе следващото си заседание на 17 и 18 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
@Minka***nkavrakov1982 ..... :)като Тромпета трещи по ФЕДа, той трещи по "Дълбоката Държава" т.е. Финансовия Капитал и не ги взима самосиндикално тия решения, а му казват от Индустриалния Капитал кво да прай .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Minka
преди 4 години
Звездичките да се четат като обратното на "остър".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Minka
преди 4 години
Абе все си мисля, че няма как да е толкова ***, ама мога и да греша. В ерата на дивата и агресивна посредственост, явно всичко е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Ако продължава, ФЕД, няна да пипне лихвите изобщо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още