IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Силният долар вреди на износа

Като ваш президент, човек би си помислил, че ще бъда въодушевен от нашия много силен долар. Не съм, пише президентът в Twitter

19:49 | 08.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският долар е твърде силен, което вреди на износа. Това заяви президентът на страната Доналд Тръмп, отправяйки поредната си критика към Федералния резерв, че държи лихвите по-високи, отколкото той би искал, предаде DPA.

„Като ваш президент, човек би си помислил, че ще бъда въодушевен от нашия много силен долар. Не съм!", написа Тръмп в Twitter. Този негов коментар бе поредният упрек срещу централната банка и бележи завръщането на президента към отколешните му възгледи за световната резервна валута.

Тази седмица САЩ обвиниха Китай, че обезценява юана и определиха Пекин като валутен манипулатор на фона на продължаващата търговска война между двете най-големи икономики в света и признаците, че тя се задълбочава.

 

Търговската война оказва натиск върху глобалната икономика, отбелязва ДПА.

Президентът на Фед Джероум Пауел открито заяви, че планира да завърши четиригодишния си мандат въпреки опасенията, че Тръмп може да се опита да го прекрати по-рано.

Туитовете на президента срещу централната банка стават все по-редовни, а тонът им - все по-раздразнен.

По-рано през седмицата четиримата живи бивши президенти на Фед подписаха съвместен призив, настоявайки да се зачита независимостта на централната банка.

"Общо ние служихме на нацията си почти 40 години и бяхме назначавани и преназначавани от шестима президенти, както републиканци, така и демократи. Всеки от нас трябваше да вземе трудни решения, за да насочи икономиката към законодателните цели на Федералния резерв за максимална заетост и стабилни цени. В ретроспекция не всички наши решения бяха перфектни. Но ние вярваме, че тези решения бяха по-добри, защото бяха продукт на непартийни, неполитически оценки, основаващи се на анализ на дългосрочните икономически интереси на гражданите на САЩ, а не мотивирани от краткосрочна политическа изгода", написаха за Wall Street Journal Пол Волкър, Алън Грийнспан, Бен Бернанке и Джанет Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Какво му е силното на тоя долар,само преди 40 г се е разменял за 350 йени,3,5 германски марки и2,5 швейцарски франка. Доларът ако е силен каквода кажем за останалите валути които са поскъпнали 3 пъти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
МММ грешиш. Скъпо е за всички американски фирми да продават. А те продават и Apple, Microsoft и тон още други. Проблема е,че ФЕД или долара е независим и не може Тръмп да поръча долари да се напечатат :) Не е като юана или турската лира. При долара ако искаш долари трябва да теглиш дълг от частната организация ФЕД. Това е :) Дали си соц, капиталист, консерватор или друг няма значение..... И тази независимост прави долара предпочитана валута :) Кофти ...... за американците..... И с еврото е донякъде така :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
eboyanov
преди 4 години
Е тука няма право Тръмпчо, силната валута прави хората по-богати, а бизнесът по силен, който да инвестира в технологии и хора. А и САЩ не са държава, чиято икономика трябва да зависи от износ. 3тата по население държава в света да оправи първо беднотията си, особено в средните щати, после да мисли за износ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още