IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом към Фед: Намалете още лихвата!

Фед трябва до края на годината да намали основната си лихва с още 75 базисни пункта или 100 базисни пункта, твърди Питър Наваро

22:18 | 06.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съветникът на Белия дом по търговията Питър Наваро. Снимка: Ройтерс</p>

Съветникът на Белия дом по търговията Питър Наваро. Снимка: Ройтерс

Съветникът на Белия дом по търговията Питър Наваро призова Управлението за федерален резерв (УФР) да понижи водещата си лихва с още три четвърти пункта, предаде Ройтерс.

През миналата седмица Фед понижи с четвърт пункт водещата си лихва до 2-2,25 процента. Понижението бе първото от 11 години. Намалението на лихвите от Фед беше очаквано от пазарите, но не оправда прогнозите за понижение от 50 базисни точки, което продиктува смесените реакции на борсите.

„Много важно е да се отбележи, че гуверньорът на централната банка на САЩ Джером Пауъл заяви, че това не е началото на цикъл на понижение на лихвите, това е просто пренастройка в средата на цикъла на ръст“, коментира през миналата седмица пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Ваньов, финансов анализатор.

„Фед трябва до края на годината да намали основната си лихва с още 75 базисни пункта или 100 базисни пункта, за да съответстват лихвите в Америка на лихвите в останалия свят“, каза Наваро пред Fox News.

В момента борсовите участници следят паричната политика на централните банки с особено внимание. Охлаждащата икономика накара много централни банки да отпуснат юздите, например, като позволят повече ликвидност да се влива във финансовите пазари и реалната икономика, като понижават лихвите си. Същото се отнася и за Федералния резерв на САЩ, който намали лихвите за първи път от десет години през миналата седмица, и за Европейската централна банка, която вече обяви подобен ход.

По принцип подобно намаляване на лихвите се приветства от инвеститорите, защото евтините пари винаги са добре дошли на фондовия пазар. Въпреки това, когато председателят на Фед Джером Пауъл коментира хода на банката през тази седмица, той спонтанно предизвика понижения на цените на акциите. Причината: Пауъл посочи, че това не е прелюдия към по-дълъг цикъл на намаляване на лихвите, на който борсовите участници се надяваха. Според него банката може да се задоволи  една или най-много още една стъпка при лихвените проценти.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Айде сега пък Биткойтченце, *** и сложната дума, типично в твой стил, ми кво стана със златцето, що го разлюби него. 15 години слушаме за него, или имаш нов герой вече? За един приятел питам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Печатането на пари не са го измислили американците, напротив. И всички печатат. Ако имаше истински стабилна валута, то тя трябваше да се изстреля в небесата отдавна.Впрочем има такава, бе... Биткойтченце се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
mick
преди 4 години
Няма ли някоя държава да обяви САЩ като лихвен манипулатор? Че то печатницата им направо ще се скъша от печатане последните години. Те си печатат, другите работят. Те си купуват каквото си поискат с напечатаното.. и се бият в гърдите колко силни корпорации имат, че някои от тях без пари почти продават продукцията си.. а и защо не, след като ги поливат с трилитони. Това да имаш световна резервна валута се оказа голям коз. Да видим докога. А че спиране на печатницата доброволно няма да има. Прекалено удобно е. И вече животоспасяващо даже. Щото вече там никой не знае как се работи без такова яко поливане с пари. Същата работа е и в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Sandy
преди 4 години
А колапса в ЕС как ще бъде овладян?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Стига бе - а след края на втория мандат на Доналд, как ще овладеете колапсът - ако отсега намалите лихвите? Под 2% не бива да се сваля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още