IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси прекъснаха възходящата си серия

Секторът на суровините поведе заубите на Стария континент

19:17 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските борси завършиха със спад сесията в сряда, като прекъснаха ръстовете в предходните сесии на фона на продължаващата волатилност на световните пазари, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията със спад от 0,7%, като секторът на суровините отбеляза понижение от 5% и поведе загубите, а повечето сектори и големи борси се озоваха на отрицателна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,88% до 708922 пункта. Германският DAX отписа 1,11% от стойността си до 13 144,28 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,81% и завърши деня на равнище от 5916,63 пункта.

На корпоративния фронт в Европа книжата на Voestalpine поевтиняха с близо 13%, след като JPMorgan понижи рейтинга на книжата на австрийската стоманена и технологична компания от overweight на underweight.

На върха на индекса цената на акциите на британската компания за търговия на дребно JD Sports се повиши с 6% след съобщението, че годишната ѝ печалба е нараснала над два пъти за една година.

По-слабата търговия в Европа се случва в момент на промяна на нагласите на световните пазари към по-негативна среда на фона на опасенията от ускоряващата се инфлация и забавянето на икономическия растеж.

Петролните фючърси поевтиняха с над 3% в края на следобедната търговия в Европа, като международният бенчмарк Брент отписа 3% от стойността си до 111,06 долара за барел, контрактите върху американския лек суров петрол са надолу с 3,6% до около 105,54 долара за барел.

Ройтерс съобщи, че американският президент Джо Байдън планира да поиска отмяна на федералния акциз върху бензина от 18,4 цента за галон в усилията му за намаляване на растящите цени на енергията.

В макроикономически план в Европа инфлацията във Великобритания достигна нов 40-годишен връх от 9,1% на годишна база през май, тъй като растящите цени на храните и енергията продължават да задълбочават кризата с разходите за живот в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още