Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските борси приключиха с ръстове въпреки помрачените икономически данни

Цената на акциите на Banco Sabadell се срина с 13%, след като испанският кредитор прекрати преговорите за сливане с BBVA

Европейските борси приключиха с ръстове въпреки помрачените икономически данни

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси завършиха последната сесия от седмицата на зелена територия въпреки някои мрачни икономически данни, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,41% до 393,23 пункта.

Германският показател DAX отчете ръст от 0,37 на сто до 13 335,68 пункта.

Френският индекс CAC се повиши с 0,56% до 5598,18 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,07% към стойността си, нараствайки до ниво от 6367,58 пункта.

Икономическите настроения в еврозоната се понижиха за първи път от седем месеца през ноември, когато втора вълна от COVID-19 удари континента, потискайки настроението във всички сектори, особено тези, които са най-силно засегнати от блокадите като услугите и търговия на дребно. Месечното проучване на Европейската комисия показва, че настроенията в 19-те държави, споделящи еврото, са паднали до 87,6 пункта от 91,1 през октомври, което е малко над пазарните очаквания за спад до 86,5 пункта.

В същото време индексът на вносните цени в Германия се понижи с 3,9% на годишна база през октомври, по-малко от очакванията за спад с 4,1% и след понижението от 4,3% през септември. На месечна база цените на вноса са нараснали с 0,3% на месечна база, с колкото нараснаха и през септември.

Оптимизмът сред инвеститорите все пак беше подкрепен от данните за индустриалните печалби в Китай за октомври. Ръстът на печалбите сред промишлените компании в азиатската страна се ускорява до близо 9-годишен връх, което е поредният сигнал за продължаващото икономическо възстановяване на Китай след пандемията. През октомври печалбите нарастват с 28,2% на годишна база, отчитайки шести пореден месец на растеж.

За първите десет месеца на годината печалбите нарастват с 0,7 на сто.

Инвеститорите обърнаха внимание и на развитието в преговорите между Великобритания и ЕС за постигане на търговска сделка след Brexit. Според главния преговарящ от страна на блока Мишел Барние „същите съществени разлики продължават да съществуват“ във вижданията на двете страни.

Акциите на Banco Sabadell се сринаха с 13%, след като испанският кредитор прекрати преговорите с BBVA за сливане заради различните виждания относно финансовите подробности.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Как ще изглежда Германия след ерата „Меркел“?