IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние е по-скоро песимистичен за сделка с Лондон

Преговорите между двете страни не отчитат никакъв успех, твърд Brexit става все по-вероятен

13:33 | 27.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
 

Преговорите между Европейския съюз и Великобритания за търговския пакт се Brexit все още са в застой почти месец преди края на преходната фаза.

„Същите съществени разлики продължават да съществуват“, написа преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние в Twitter в петък. В същото време той обяви, че тази вечер ще замине за нов кръг от преговори в Лондон.

Според информация от дипломатическите кръгове Барние смята, че навременното споразумение с Великобритания е малко вероятно. Понастоящем не е ясно дали споразумение ще бъде възможно до края на годината, е казал Барние, цитиран от дипломат от ЕС, на среща с 27-те посланици на страните членки в Брюксел.

Миналата седмица Барние се самоизолира, тъй като член на неговия екип за преговори даде положителен тест за коронавируса. Разговорите с Обединеното кралство относно цялостна търговска сделка продължиха онлайн, но без особен напредък от гледна точка на ЕС.

Великобритания напусна ЕС в края на януари, но няма да напусне вътрешния пазар и митническия съюз до края на годината. Без последващо споразумение съществува риск от налагане на мита и допълнителни търговски бариери. Бизнесът се опасява от спадове в търговията, прекъснати вериги на доставки и загуба на работни места.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още