Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на индустриалните печалби в Китай се ускорява до близо 9-годишен връх

През октомври показателят нараства за шести пореден месец, увеличавайки се с 28,2 на сто на годишна база

Ръстът на индустриалните печалби в Китай се ускорява до близо 9-годишен връх

Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбите на китайските индустриални предприятия нарастват с най-бързите темпове от близо девет години през октомври, предоставяйки поредното потвърждение, че икономическото възстановяване в Китай продължава, съобщава Bloomberg.

Печалбите в индустрията нарастват за шести пореден месец, увеличавайки се с 28,2% през октомври в сравнение със същия месец от 2019 г., показват данни на Националното статистическо бюро на Китай.

За първите десет месеца на годината печалбите нарастват с 0,7 на сто.

Ускорението при показателя се дължи основно на ниската база от миналата година и силното увеличение на приходите от инвестиции през октомври, посочват от статистическата агенция. Дзъ Хонг, икономист в Националното статистическо бюро, предупреждава обаче, че печалбите могат да бъдат подложени на натиск в бъдеще.

„В перспектива очакваме печалбите да останат силни през следващото тримесечие или през следващите две тримесечия, въпреки че темпът на растеж може да се забави. Възстановяването на потреблението на домакинствата и силните резултати от износа трябва да продължат да подкрепят печалбите, противодействайки на натиска в посока надолу от страна на дефлацията при цените на производителите", изтъква Дейвид Кю, икономист от Китай.

Печалбите на държавните индустриални предприятия в същото време спадат със 7,5% на годишна база през първите 10 месеца на годината, докато тези на частните фирми нарастват с 1,1%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пауъл: Фед няма да реагира на малки, временни ръстове на инфлацията