IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха с ръстове, подпомогнати от търговския оптимизъм

Книжата на белгийският търговец на дребно Colruyt поскъпнаха със 7,5%, след като компанията подобри своята перспектива за годишната печалба

19:52 | 26.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на зелена територия на фона на новите надежди на инвеститорите относно търговските преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,61% до 389,95 пункта.

Германският показател DAX регистрира ръст от 54,36 пункта, или 0,44%, до 12 288,54 пункта.

Френският измерител CAC се покачи с 0,66% до 5620,57 пункта.

Британският индекс FTSE прибави 61,09 пункта, или 0,84%, към стойността си, приключвайки на равнище от 7351,08 пункта.

По-рано днес американският президент повиши оптимизма на пазарите като заяви, че дългоочакваната сделка с Китай, която да сложи край на 15-месечния търговски конфликт между двете страни, може да стане факт по-скоро от очакваното.

По-късно, след като подписа частично търговско споразумение с премиера на Япония Шиндзо Абе, заяви, че налице е голям шанс за постигане на примирие с Китай.

С положителен пазарен ефект се оказаха и положителните икономически данни от Германия за потребителските нагласи за октомври.

Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи в Германия за октомври 2019 г., нарасна до 9.9 пункта от 9.7 пункта през септември, сочи проучване на германския институт GfK. 

европа европа

Продължава политическото напрежение във Вашингтон, където председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси обвини президента Доналд Тръмп, че се е опитал да прикрие усилията си да окаже натиск върху Украйна за разследване на потенциалния кандидат-президент на демократите Джо Байдън и е подкопал националната сигурност.

Пелоси заяви, че разследването на демократите в Камарата на представителите за импийчмънт на Тръмп ще се съсредоточи върху епизода с Украйна, а по-късно може да бъдат разгледани други случаи, при които е възможно президентът да е злоупотребил със своето служебно положение.

Отново в Европа, британските депутати отхвърлиха днес искането на правителството за прекъсване на работата на парламента за една седмица, за да може управляващата Консервативна партия да проведе своята годишна конференция.

Депутатите отново се събраха вчера, след като Върховният съд на Великобритания обяви за незаконно решението на министър-председателя Борис Джонсън за спиране на работата на парламента за пет седмици до 14 октомври.

При гласуването 306 депутати се обявиха против прекъсването на работата на парламента до 3 октомври, а 289 подкрепиха предложението.

При индивидуалните акции книжата на белгийският търговец на дребно Colruyt поскъпнаха със 7,5%, след като компанията подобри своята перспектива за годишната печалба. По този начин дружеството се изкачи на върха във индекса Stoxx 600.

Френската софтуерна компания Dassault Systemes регистрира ръст в стойността на своите акции в размер на 4,6%. Дружеството обяви по-рано днес, че американските регулатори ще обсъдят придобиването от нейна страна на щатската компания Medidata Solutions в рамките на следващите 45 дена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още