IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха седмицата на червено

Данните за разпространението на делта вариант на Covid-19 и новите корпоративни отчети бяха във фокуса на инвеститорите

19:33 | 30.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции отстъпиха в петък, след като приключиха предходната сесия на исторически върхове и след като инвеститорите реагираха на поредната порция корпоративни отчети и икономически данни, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,4% понижение, а повечето борси и сектори се оказаха на червено. Акциите на компаниите за туризъм и отдих се разделиха с 2,5% и поведоха спадовете, докато секторът на химическите предприятия записа 1% ръст.

Таблица: CNBC

Бързото разпространение на делта варианта на Covid-19 и регулаторните мерки в Китай продължават да натежават над настроенията в Европа, но европейските акции все още са на път да запишат шести пореден месец на ръстове.

Фокус върху сезона на отчетите

Сезонът на отчетите остана във фокуса на инвеститорите. Сред големите имена, които днес обявиха финансовите си резултати, се наредиха BNP Paribas, Renault, Air France -KLM и IAG.

BNP Paribas отчете 26% годишен ръст на нетната печалба за второто тримесечие до 2,9 млрд. евро. Сумата надмина очакванията благодарение на възстановяването на бизнес активността. Книжата на френската банка понижиха стойността си с 1,2%.

Renault обяви, че нетната ѝ печалба е достигнала 354 млн. евро – значително постижение спрямо загубата на 7,3 млрд. евро година по-рано, след като пандемията спря производството в индустрията. Френският производител на автомобили прогнозира печалба за цялата 2021 г., въпреки предизвикателствата, предизвикани от глобалния недостиг на чипове. Цената на акциите на Renault обаче спадна с 3%.

L‘Oreal отчете ускоряване на растежа на приходите за второто тримесечие заради скока на продажбите на грим в САЩ след разхлабването на мерките. Книжата на компанията повишиха стойността си с 0,3 на сто.

На върха на европейския индекс на сините чипове се озова Euronext с ръст от 5,3% след обявяването на отчета ѝ. Италианската UniCredit записа 3,1% повишение на цената на акциите. Компанията успя да надмине очакванията за печалбата си за второто тримесечие.

На дъното се озова британската Intertek с 8% понижение, след като отчете данните за първото си полугодие.

Междувременно стана ясно, че икономиката на еврозоната се е възстановявала по-бързо от очакваното през второто тримесечие, като на тримесечна база е нараснала с 2%, сочат данни на Евростат.

Инфлацията в еврозоната се е ускорила до 2,2% през юли – най-високото ниво от октомври 2018 г., а показателят е над целта на Европейската централна банка за 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
а това не те ли навежда на мисълта, че ти не разбираш борсата... и е по добре да не се занимаваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
"BNP Paribas отчете 26% годишен ръст на нетната печалба за второто тримесечие до 2,9 млрд. евро. Сумата надмина очакванията благодарение на възстановяването на бизнес активността. Книжата на френската банка понижиха стойността си с 1,2%." - Поредно доказателство, че пазарът се доминира от малоyмници, които не са виждали финансов отчет в живота си. Апропо - днес акциите на ебасимогъщите минни компании, обявили огромни дивиденти - ПАДАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още