IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи кредитния рейтинг на пет италиански банки

Перспективата за рейтинга на UniCredit, Intesa, Mediobanca SpA, Credito Emiliano и Banca Nazionale del Lavoro SpA беше понижена до негативна от стабилна

15:25 | 06.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo SpA са сред петте италиански, чийто кредитен рейтинг беше понижен от Fitch Ratings, след като миналата седмица рейтинговата агенция понижи перспективата за суверенния дълг на Италия до негативна.

Перспективата за рейтинга на UniCredit, Intesa, Mediobanca SpA, Credito Emiliano и Banca Nazionale del Lavoro SpA беше понижена до негативна от стабилна, съобщиха от компанията в сряда, цитирани от Bloomberg.  От Fitch потвърдиха дългосрочния и краткосрочен рейтинг на банките.

Решението на агенцията отразява позицията й, че рейтингът на банките по всяка вероятност ще бъде понижен, ако това стане и с този на Италия.

От Fitch посочиха като мотив за понижената перспектива за Италия разхлабването на фискалната политика от новото италианско правителство, което ще направи страната по-уязвима при потенциални сътресения. Fitch отбеляза още, че за решението е допринесъл и неясният характер на популисткия кабинет, съставен от антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига".

В същото време агенцията остави кредитния рейтинг на Италия непроменен на равнище BBB, като се аргументира с диверсифицираността на нейната икономика.

Притесненията на инвеститорите бяха съсредоточени върху Италия и бъдещия й бюджет това лято. Доходността по държавните ценни книжа отбеляза ръст, след като популисткото правителство в Рим се ангажира с въвеждането на данъчни съкращения и универсален доход за най-бедните в страната, които биха могли да имат отрицателен ефект върху дълга и дефицита.

Дейността на Intesa, Mediobanca и Credem е фокусирана основно в Италия, което прави техния рейтинг силно зависим от рисковия профил на италианската икономика, посочват от Fitch. Перспективата на UniCredit беше ревизирана въпреки географската диверсификация на банката, тъй като рисковият профил на банката остава силно обвързан с този на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още