Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франческо Галиети: Подготвяме се за гибел

В Италия в момента има огромно разочарование от ЕС, вероятно ще се стигне до правителство на националното единство, коментира анализатор

Франческо Галиети: Подготвяме се за гибел

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия навлезе в в огромна и безпрецедентна рецесия с непознат до сега размер. Имаме данни за дефицита, за ръста на държавния дълг, все още не знаем колко бизнеси няма да могат да се изправят на краката си, когато икономиката тръгне отново. Опасявам се, че ще има много компании, които няма да заработят въобще, което от своя страна ще предизвика много дълбока социална криза. Така че се подготвяме за гибел.

Това коментира в предаването „Събота 150“ на Българското национално радио (БНР) Франческо Галиети, основател на консултантската група Политически сонар.

По думите му в Италия в момента има огромно разочарование от Европейския съюз (ЕС). „Италианците имат усещането, че са изоставени от Евросъюза и това не е само заради икономиката, дебатът не е само за фискалното състояние на Италия. Страната отново е изправена пред криза, и то доста по-тежка от бежанската криза, и отново е изоставена от Европа - това показват проучванията на общественото мнение“, посочва той.

Още по темата
„С третия най-голям държавен дълг в света Италия има нужда от ЕЦБ като купувач от последна инстанция. И що се отнася до политиките на ЕЦБ Италия има основателни причини да е доволна. Дискусията става много по-сложна, ако се фокусираме върху Комисията или върху Европейския съвет, защото тогава говорим за поставяне на условия за Италия – не даваме пари безплатно, а ги заемаме, и то с ред условия. Този разговор не е толкова прост и прям, води се на няколко маси за преговори. Това не е нито изцяло положително, нито изцяло негативно“, коментира още той.

Той прогнозира, че настоящата управляваща коалиция е твърде крехка, за да се справи сама с кризата.  Ще дойде денят, в който президентът ще трябва сериозно да помисли за различно управляващо мнозинство, което включва повече партии. В този момент дясноцентристките партии, в това число и Лигата на Салвини, може да влязат във властта и да станат част от правителство на националното единство, прогнозира Галиети.

По думите му обаче, въпреки кризата, Италия не е Гърция. Страната има голям индустриален сектор. Въпросът е, че икономиката ще е тежко засегната от икономическа депресия и  ще се стигне до затваряне на много предприятия и бизнеси. Той подчертава, че Италия е пропуснала много шансове да осъществи необходимите реформи най-вече заради бързата смяна на множество различни правителства - консервативни, прогресивни, технократски, популистки и т.н.

Според Франческо Галиети обаче тази криза няма да постави края на ЕС. Със сигурност обаче, според него, има възможност съюзът да не върви по пътя на все по-засилващата се интеграция, има риск да се върне назад към превръщането му на митнически съюз, вместо да се развива напред.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
6
 
8
ing5rov до: Бидонойл
преди 2 месеца
Искат маски -получават , искат респиратори -получават . Да правят с тях каквото искат . Въпросът е не колко е опасен грипът наречен коронавирус и с каква манипулативна цел е пуснат ... въпросът е кой помага !
6
 
3
 
7
Бидонойл до: ing5rov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами нали коронавирусът бил конспирация, бе? Точно ти така каза! Тогава колко ще помогнат руските и китайските помощи? Малoyмник! Поне като имаш някакво мнение, колкото и да е глyпaво, придържай се към него, а него сменяй през половин час, както анaлния си вибpaтор. Тpoл нещастен!
5
 
4
 
6
ing5rov до: Бидонойл
преди 2 месеца
ми то се видя колко го е еня евросъюзът за Италия ... руснаците пратиха помощ , китайците също ... Урсулата де беше ?
3
 
4
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Колкото и да плюват ЕС италианците, знаят много добре, че това им е единствената надежда за спасение.
3
 
5
 
4
преди 2 месеца
Всичко за театърът в Италия, финансовият геноцид и още какво ли не - но от вирусолог, а не от коремен хирург:

https://youtu.be/mEYzM9czeAk

Още от Европа
Оптимизмът около намирането на ваксина срещу COVID-19 окрили индексите в Европа