Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция заковава ръста на цената на тока на до 4%

Само понижаването на данъка върху електроенергията няма да помогне, казва икономическият министър Брюно льо Мер

Франция заковава ръста на цената на тока на до 4%

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер възнамерява да ограничи увеличението на цените на електроенергията през тази година.

В интервю за вестник Le Parisien в четвъртък Льо Мер заяви, че цените не трябва да се увеличават с повече от четири процента. Без този таван експертите на страната предполагаха увеличение с до 20%.

За да предотврати рязкото увеличаване на разходите за електроенергия, правителството ще положи още повече усилия. На държавната енергийна компания EDF ще бъде наредено да продава още по-големи количества ядрена енергия на конкуренти на регулирана от държавата цена. По споразумение с Европейската комисия тази година те ще бъдат 120 вместо 100 тераватчаса. Регулираната цена от около 46 евро за мегаватчас е значително по-ниска от 100 евро и повече, които са обичайни за търговията на едро.

Мярката вероятно ще струва около 8 милиарда евро, заяви министърът на финансите и икономиката. Мярката е подобна на вече обявеното намаление на данъка върху електроенергията от 1 февруари. Първоначално се предполагаше, че само последната мярка ще ограничи разходите за електроенергия за потребителите, но според властите тя вече не е достатъчна. Без двете мерки увеличението през тази година щеше да бъде около 35% вместо 4%, изчислява Льо Мер.

Повишаването на цените на електроенергията през зимата има характер на социална експлозия във Франция. Освен това правителството може да очаква и нови протести. А министър-председателят Жан Кастекс обеща спиране на ръста на цените през септември.

„Тези допълващи се и мащабни мерки отразяват пълния ангажимент на правителството към покупателната способност на частните домакинства и конкурентоспособността на предприятията", цитира Министерството на финансите думите на своя министър. Това е възможно благодарение на конкурентоспособността на френския парк от атомни електроцентрали, който осигурявал евтина енергия и не отделял CO2.

Правителството вече ограничи увеличението на цените на газа. Освен това през декември 5,8 милиона домакинства получиха „енергиен чек" на средна стойност 150 евро, а в момента се изплаща „компенсация за инфлацията" в размер на 100 евро. 38 милиона французи имат право на помощта. Това са всички, които печелят по-малко от 2000 евро нетно на месец.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 25 май