IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Фийон и съпругата му се изправят пред съда за присвояване на 1 млн. евро

Съдебният процес срещу бившия френски премиер ще започне в сряда и се очаква да породължи до 11 март

10:54 | 24.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Бившият френски премиер Франсоа Фийон и съпругата му ще се изправят пред съда в Париж тази седмица по обвинения за присвояване на държавни средства в размер на над 1 млн. евро (1,1 млн. долара) заради нейното фиктивно назначаване като парламентарен асистент, съобщава Bloomberg.

Пенелъпи Фийон никога не е стъпвала в Народното събрание, въпреки че е получавала заплата като сътрудник на пълен работен ден – най-напред на съпруга си, когато той е бил депутат в парламента, а след това и на неговия заместник, според обвинителния акт. За известно време заплатата й е била средно 140 000 долара годишно.

Разследващите твърдят, че не са открили доказателства за работата й като помощник въпреки твърденията на Фийон, че неговата съпруга му е помагала ежедневно, предоставяйки бележки за нейния принос в чернови на негови изказвания.

Съдебният процес трябваше да започне в понеделник, но беше отложен за сряда поради стачка. Очаква се да продължи до 11 март.

Разкритията за Фийон в началото на 2017 г. провалиха кампанията му в президентската надпревара във Франция. До онзи момент той беше явен фаворит, а кандидатът на управляващите социалисти Еманюел Макрон изоставаше, докато крайнодясната лидерка Марин Льо Пен имаше много слаб шанс да спечели балотажа.

След като френската прокуратура назначи съдия следовател, който да разследва обвиненията, подкрепата за Фийон се стопи, но той отказа да се оттегли от надпреварата. В крайна сметка не можа да стигне до втория рунд и Макрон продължи до победа над Льо Пен. След поражението си Фийон се отказа от политиката и в рамките на няколко месеца бе назначен за старши партньор в Tikehau Capital.

Адвокатите за Фийон, съпругата му и заместника му в Народното събрание отказаха коментар.

Делото ще разгледа публичните средства, които Пенелъпи Фийон е получила в периода между 1998 г. и 2007 г. и между 2012 г. и 2013 г.  Разследващите твърдят, че през това време съпругата на Фийон не е разполагала с работен график, служебен компютър, мобилен телефон или имейл адрес, свързани с работата в парламента.

Максималната присъда за присвояване на държавни средства е 10 години затвор и глоба в размер на 150 000 евро. Народното събрание във Франция планира да поиска и 1 млн. евро обезщетение - сумата, която може би е била неправомерно изплатена на Пенелъпи Фийон, заяви Ив Клайс, адвокат на Френския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още