IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" може да запази част от транзита през Украйна и след "Северен поток" 2

Бъдещето ще покаже, че газопроводите са по-евтини от терминалите за втечнен газ, смята ръководителят на компанията Алексей Милер

09:52 | 26.04.17 г.
<p>
	Алексей Милер. Снимка: <em>Газпром</em></p>

Алексей Милер. Снимка: Газпром

Първоначалните планове на "Газпром" бяха след пускането на разширението на "Северен поток",  планирано за 2019 г., транзитът през Украйна да бъде преустановен. Сега обаче има промяна, коментира ръководителят на компанията Алексей Милер в интервю за Ройтерс.

Според него малки количества - до 15 млрд. куб. м годишно, могат да преминават през Украйна за страните по границата й. България също получава газ през това трасе и има договор с фиксирана входна точка на газа до 2022 г.

Капацитетът за транзит на Украйна е 120 млрд. куб. метра годишно. В последните години обаче страната изгуби своята водеща транзитна роля, тъй като "Газпром" започна да прокарва нови пътища на  газа - газопроводът "Ямал" и "Северен поток".

След поредица от спорове за цената на газа и транзитните такси Русия реши да прекрати транзита през Украйна, реализирайки "Северен поток" 2 и "Южен поток". Идеята за "Южен поток" обаче замря, а компанията сега напредва по отношение на друг газопровод по дъното на Черно море - "Турски поток". Чрез него Турция ще получава руския газ директно. В момента южната ни съседка получава доставките през "Син поток" и чрез транзит през България.

Ройтерс припомня, че Русия осигурява около една трета от необходимия приподен газ на Европа. През 2016 г. износът е рекорден (179 млрд. куб. метра) и пазарният дял на "Газпром" расте. В същото време на Стария континент се опитват да намалят своята зависимост от руския природен газ.

"Не мисля, че е честно да говорим за зависимост", казва обаче Милер. Според него Европа може да взима газ отвсякъде, посочвайки като доказателство инвестициите, които се правят в терминали за втечнен газ. Според ръководителя на "Газпром" газопроводите са по-евтиния вариант и бъдещето ще го докаже. 

Работата по "Северен поток" 2 също напредва, макар и газопроводът да среща силната съпротива на европейските институции. В началото на седмицата западните партньори в проекта, които дължат общо 50% от него, се разбраха да осигурят и половината от финансирането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още