IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" не заяви допълнителни обеми за Украйна и Полша през декември

Действията на руския газов гигант отново изнервиха пазарите

14:48 | 15.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" не участва в новите търгове за разпределение на допълнителен капацитет, обявени от оператора на газопреносната мрежа на Украйна ГТС, съобщава руската информационна агенция ТАСС. В последните дни компанията използва максималния договорен капацитет през страната - между 109 - 110 млн. куб. метра природен газ на денонощие.

Решението на руския гигант да не участва в търга за допълнителен капацитет отново изнерви европейските газови пазари и цената на декемврийските фючърси за газ на нидерландската TTF се повиши с 6% до около 80 евро за мегаватчас.

Напрежение донесе и решението на "Газпром" да не предлага газ в собствената си електронна платформа и през настоящата седмица.

През 2019 година Москва и Киев се договориха за транзит в обем на 40 млрд. куб. метра газ годишно през 2021 година. Договорът е със срок до 2024 година с възможност за продължаване с още 10 години. През 2020 година през Украйна преминаха 55,8 млрд. куб. метра руски природен газ за Европа, което е най-ниското ниво за последните 30 години. В дългосрочния договор подписан между двете страни бяха предвидени 65 млрд. куб. метра газ.

ГТС предложи общо 15 млн. куб. метра на денонощие през две входно-изходни точки, но така и не се намериха кандидати за тях.

По данни на платформата GSA "Газпром" не е купил допълнителни обеми и по "Ямал" през Полша. На търг бяха предложени 89 млн. куб. метра в денонощие.

"Газпром" не е участвал в търгове за разпределение на допълнителен капацитет през Украйна от края на септември насам. Компанията не купи и допълнителни количества за транзита на газ през Украйна и през Полша и за първите девет месеца на 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още