IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" ще инвестира над 14,6 млрд. долара през 2017 г.

В компанията очакват спад на печалбата през тази година, но е още рано за конкретни цифри

16:18 | 19.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Руският газов гигант „Газпром“ ще инвестира над 910 млрд. рубли (14,6 млрд. долара) през следващата година. Това става ясно от съобщение на компанията след заседание на Съвета на директорите й.

За капитално строителство ще бъдат отделени 625,4 млрд. рубли. Предвидено е и външно финансиране в размер на 288 млрд. рубли (4,6 млрд. долара).

В края на декември 2015 г. Съветът на директорите на „Газпром“ утвърди инвестиционна програма на стойност 842 млрд. рубли. Тя беше актуализирана през ноември и в нея бяха включени разходите, направени за „Турски поток“, които са в размер на около 24 млрд. рубли.

Междувременно от ръководството на „Газпром“ съобщиха за очакван спад на приходите в рамките на 10% през тази година. Печалбата ще зависи от курса на рублата в последния работен ден на 2016 година, става ясно от думите на зам.-директора на компанията Андрей Круглов, цитирани от ТАСС.

„В сложни условия очакваме достоен резултат в края на годината, но е рано за по-конкретни прогнози“, каза още той.

През 2016 година се случиха редица събития от икономически и геополитически характер, които могат да променят световния енергиен сектор, отбелязват още от Съвета на директорите на „Газпром“. На този фон е трудно да се направи дългосрочна прогноза за развитието на компанията.

Газовият гигант работи активно за диверсификация на газовите доставки и увеличаване на дела на компанията на ключовите пазари в Европа и Азия. В изпълнение на тези цели са проектите за разширение на „Северен поток“, „Силата на Сибир“ и „Турски поток“, посочват от компанията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още