IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е увеличил доставките за Европа с 14% от началото на декември

В края на миналата седмица Киев обвини руската компания, че налягането в тръбите намалява

11:51 | 19.12.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Газпром“ е увеличил доставките на природен газ за Европа в периода 1 – 15 декември, съобщава ТАСС, като се позовава на информация на газовата компания. Увеличението е в рамките на 14,4% спрямо същия период на 2015 г.

Най-голям е ръстът на доставките за Дания (137,5%), Полша (103%) и Великобритания (66,8%), става ясно още от съобщението на газовия гигант.

От началото на годината до 15 декември „Газпром“ е доставил над 170 млрд. куб. метра природен газ в Европа. Това количество е с 11,9% повече спрямо същия период на 2015 г.

Съобщенията за увеличените доставки идват на фона на обвиненията на Украйна от миналата седмица, че руската компания подготвя почвата за нова газова криза. „Нафтогаз“ съобщи, че налягането в тръбите на газопреносната мрежа е по-ниско от договореното, т.е. доставките намаляват.

В същото време Москва официално предупреждава, че има риск за транзита на руски газ до европейските потребители и причината е наложената глоба на „Газпром“ от украински съд. Според руския енергиен министър Александър Новак глобата ще даде основание на Киев незаконно да отклонява от транзитните потоци.

Украйна категорично отрича подобни обвинения и е поканила европейски представители да се уверят в намаляване на налягането във входната точка на руския газ.

Киев не купува газ директно от Русия от края на 2015 година, а през скоростно изградените реверсивни връзки със съседните европейски страни.

Водените през този месец тристранни разговори - между представителите на ЕС, Украйна и Русия, за гарантиране на зимните доставки на руски газ в Европа до момента са без конкретен резултат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Турците от Шишеджам щели да отварят огромен завод за шишета, щото нали *** щели да ядат нефт и да пият газ, та да могат да ги бутилират за търговската мрежа на дребно. Щото нали така разправяха тука моторетките и експертите от айти конюшната - Европа щела да се оправи, а *** щели да ручат нефт и газ... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още