Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Графика на деня: Само Румъния и Полша изпреварват България по евтини храни в ЕС

Цените за хотели и ресторанти, дрехи, алкохол и цигари у нас са най-ниските спрямо средните в блока

Графика на деня: Само Румъния и Полша изпреварват България по евтини храни в ЕС

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

България е една от страните с най-евтини хранителни стоки в Европейския съюз, като по този показател преди нас са само Румъния и Полша. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г. 

Най-скъпи са хранителните продукти и безалкохолните напитки в Дания, Люксембург и Австрия.

Индексът за цените на храните у нас възлиза на 78 пункта. В Полша той е 70, а в Румъния – 66. В Дания пък той достига до 129 пункта.

Статистиката се определя на базата на индексите за равнище на цените (Price level indices), които на свой ред се определят за всяка отделна държава спрямо осреднена стойност за Европейския съюз. Ако стойността на индекса за дадена държава е над 100, то цените там са по-високи от средните за ЕС. Обратното – ако пък стойността е под 100, то тогава цените са по-ниски. Индексът обаче не взима предвид други фактори, като стандарт на живот например, при изготвянето на заключенията.

Индексът у нас достига 53 пункта, т.е. цените у нас са 53% от средните в блока. След нас е Румъния с 55 пункта. На обратния полюс, в рамките на ЕС най-високи са цените в Дания (141 пункта), а на територията на Европа – Швейцария (162 пункта), както и Исландия (154 пункта) и Норвегия (150 пункта).

 

 

Според данните на Евростат в България най-ниски са цените в ресторантите и хотелите спрямо средните европейски стойности – 45 пункта. По този показател ние сме и на първо място в ЕС, следвани от Румъния с 54 пункта. Цените у нас са с над три пъти по-ниски от тези в първенеца Дания със 156 пункта.

Относително по-евтини са и продуктите в сектора алкохолни напитки и тютюневи изделия с 62 пункта. И тук сме на първо място по евтин алкохол и цигари, изпреварвайки Полша със 74 пункта.

При дрехите измерителят отчита 79% - отново най-ниските стойности за ЕС, а в графата лично транспортно оборудване – 87 пункта. Най-високият у нас индекс е този за потребителската електроника, който обаче отново е под средния за ЕС – 92 пункта.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
3
 
3
Dr. Vatnikov до: michaelis23
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е да, клиентите на Алди, като тебе, имат пряко наблюдение кое къде е най-евтино.
3
 
5
 
2
преди 3 месеца
ми от личен опит съм видел че в Австрийско некой неща са по-тънки от у нас, не знам тва от къде сте го преписале ама не е съвсем баш кат на картинката, а качеството е тотално различно, нали там шоколада Милка е различен щот за държавите от третия свят качеството е такоа, но цената е дори по-дебела, което е факт .....
1
 
5
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Добре щеше да бъде в статията да има статистика за покупателната способност в ЕС и от там нататък всичко щеше да си дойде на мястото.....,няма да давам примери.....,те са ясни.....

Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank