IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Вътрешният туризъм само частично подкрепи сектора през 2020 г.

Единствено в Словения, Малта и Кипър има ръст на реализираните от местните жители нощувки

15:20 | 15.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Туризмът е един от най-тежко засегнатите икономически сектори от пандемията от коронавируса в Европа през 2020 година. Това показват предварителните данни на Евростат. От тях е видно, че вътрешният туризъм само частично е подкрепил сектора.

През миналата година в страните от общността са реализирани общо 1,4 млрд. нощувки, което е спад от 52% спрямо 2019 година.

Заради ограничените пътувания много хора почиваха в родните си държави, но според данните на статистиката това не е достатъчно, за да стабилизира туристическият сектор. Според данните нощувките на чужденци в страните от ЕС намаляват с 68%, а на гражданите - с 38%.

Единствено в три държави има ръст на нощувките, реализирани от местните граждани спрямо 2019 година - Словения (увеличение от 33%), Малта и Кипър (с по 15%). На обратния полюс са Гърция, Испания и Румъния, в които нощувките на местните жители записват най-голям спад - в рамките на 40 на сто.

По отношение на чуждите туристи най-пострадалите са и традиционните туристически дестинации - Кипър, Гърция и Испания. Румъния също записва спад на нощувките, реализирани от чуждестранните туристи в рамките на около 80 на сто, показват още данните.

Като цяло страните с най-голямо понижение на броя нощувки са Гърция и Кипър - с по около 80 на сто.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

От статистическата агенция на ЕС отчитат, че данните за последното тримесечие на 2020 година показват продължаваща тенденция към спад на реализираните нощувки - от 67% спрямо последното тримесечие на 2019 година. Най-засегнати са Чехия и Испания, където броят на нощувките намалява със съответно 81% и 80%.

Най-малко е намалението в Люксембург, Швеция, Дания и Нидерландия - с по около 50 на сто.

Още графики на деня може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още