IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция построи 40-километровата ограда на границата си с Турция

Събитията в Афганистан подхранват опасенията в Европейския съюз от повторение на бежанската криза от 2015 г.

14:12 | 21.08.21 г. 1
<p>
	Снимката е илюстративна. <em>Снимка: EPA/Joebeth Terriquez</em></p>

Снимката е илюстративна. Снимка: EPA/Joebeth Terriquez

Гърция е завършила 40-километрова ограда на границата си с Турция като е въведена и нова система за наблюдение, която да попречи на евентуално търсещите убежище да се опитат да достигнат Европа след превземането на Афганистан от талибаните, предаде Ройтерс.

Събитията в Афганистан подхранват опасенията в Европейския съюз за повторение на бежанската криза от 2015 г., когато близо милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток и извън него, преминаха към Гърция от Турция, преди да продължат на север към по-богатите държави.

Гърция беше на първа линия на тази криза и сега заяви, че нейните гранични сили са нащрек, за да се уверят, че няма да се превърне отново в портата на Европа. Освен това страната значително увеличи сътрудничеството с европейската гранична агенция Frontex.

От тези, които пристигнаха в Гърция по време на мигрантската криза, много  продължиха на Север в цяла Европа, но около 60 000 души са останали в страната.

Кризата в Афганистан създаде „възможности за мигрантски потоци“, каза министърът по гражданска защита Михалис Крисохоидис, след като посети в петък района на Еврос с министъра на отбраната и ръководителя на въоръжените сили.

"Не можем да чакаме пасивно за възможното въздействие", каза Крисохоидис пред репортери. "Нашите граници ще останат безопасни и неприкосновени."

Крисохоидис каза, че разширението на съществуващата 12,5-километрова ограда е завършено през последните дни, както и въвеждането на високотехнологична автоматизирана електронна система за наблюдение.

Пристигането на мигранти в Гърция, по суша или по море, като цяло се забави значително от 2016 г., когато ЕС постигна споразумение с Турция за спиране на потоците в замяна на финансова подкрепа.

Премиерът Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Ердоган обсъдиха Афганистан по телефона в петък, като Ердоган каза, че Афганистан и Иран - ключов път за афганистанците към Турция - трябва да бъдат подкрепени, или нова миграционна вълна е "неизбежна", се казва в изявление от кабинета му.

Гърция и Турция, съюзници в НАТО и исторически съперници, отдавна са в противоречие по въпросите за мигрантите и своите териториални претенции в Източното Средиземноморие.

Целия материал четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Така се прави. Говориш за спасението на бежанците, осмиваш и критикуваш Тръмп и неговата стена с Мексико, а през това време издигаш ограда от Гърция до Естония. ФРОНТЕКС, новата европейска гранична армия бие и среля по бежанците, а през това време се вайкаме за афганистанците. Покрай короновируса ще свършим и останалата част по превръщането на ЕС в крепост. Да живее демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още