IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хайко Маас: ЕС трябва да засили натиска си срещу Лукашенко

По думите на германския външен министър страните от блока водят интензивни преговори за необходимите мерки, включително и санкции срещу властите в Беларус

18:37 | 13.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейският съюз (ЕС) ще трябва да засили натиска си срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, заяви външният министър на Германия Хайко Маас в Берлин.

По думите на Маас,  държавите членки на блока водят интензивни преговори за необходимите мерки, включително и санкции, преди утрешната среща на външните министри на страните от ЕС. 

"Бруталността и задържането на мирни протестиращи и журналисти в Беларус е неприемливо за Европа в 21-ви век. В миналото, заради определени еднократна мерки и освобождаването на политически затворници, имахме причина да се надяваме, че нещата отиват правилната посока. Очевидно това доверие е било незаслужено и вероятно ще говорим за санкции", изтъкна Маас.

След президентските избори в Беларус, засенчени от обвинения за манипулация, ситуацията в страната остава напрегната. Във вторник вечерта отново се стигна до кървави сблъсъци с полицията по време на демонстрации. Хиляди хора бяха на улиците, повечето от тях в столицата Минск. Засега не е ясно как ще реагира на недоволството държавният глава Александър Лукашенко.

Протестите са насочени срещу 65-годишния политик, който управлява страната между Полша и Русия с твърда ръка повече от четвърт век. Има големи съмнения за предполагаемата му победа на изборите в неделя с 80 процента от гласовете. Мнозина подозират, че резултатът е фалшифициран. Лукашенко е наричан от критиците "последният диктатор на Европа”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Петьо Цеков: Под свенливия поглед на Европа, през последните десет години България се превърна в автокрация, шайката се превърна в хунта, властите се сляха в една огромна бухалка, а единствената последователна политика бе издигането на опростачването в култ. На хората им писна. Отдавна им писна. Харизмата отдавна се пукна. Дебаркирането на Христо Иванов на плажа Росенец бе просто искра. В София се чувства бунтът на приличието. Бунтът на хората, които искат да се придържаме към тези неща, които си обещахме през 1989 г. - правова държава, човешки права, свободна икономика. Сега тези неща липсват - имаме прокурори, които действат като ударен отряд на силова групировка; имаме полицаи, които пребиват младежи по улиците и си правят селфи с битите; имаме държава, която сега слага ръка на бизнеси, които до вчера е хранила и поила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
щото тука е обран бостан .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Sandy
преди 3 години
А защо EC не засили натиска и срещу Борисов да подаде оставка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
втора украйна искат , нека ядат сопата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Мнозина подозират, че резултатът е фалшифициран.ЮМдааа , подозрението доказва всичко ... highly likely ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още