IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хайко Маас: Нуждаем се от бързо решение за бюджета на ЕС

Германското председателство на Съвета на ЕС е уверено, че проблемът с приемането на бюджета скоро ще бъде разрешен

21:04 | 17.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Германското председателство на Съвета на Европейския съюз обяви, че е уверено, че ще се намери бързо решение за блокирането от страна на Полша и Унгария на финансовия пакет на ЕС от 1,8 трлн. евро за подкрепа на икономиката, която беше силно засегната от пандемията на Covid-19, предава Ройтерс.

В понеделник Будапеща и Варшава наложиха вето върху бюджета на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,1 трлн. евро, както и на 750-те млрд. евро възстановителен пакет, защото бюджетният закон включваше клауза, обвързваща достъпа до средствата със спазването на върховенството на закона.

„Включени са толкова много пари, от които се нуждаят толкова много страни в Европейския съюз, които чакат, че ние не само се нуждаем от решение, но се нуждаем от него бързо“, коментира германският министър на външните работи Хайко Маас. „Сигурен съм, че ще можем да го направим“.

Националистическите правителства във Варшава и Будапеща използваха ветото си, защото са обект на разследване от страна на ЕС за ограничаване независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации.

Ако обвързването бъде направено, те рискуват да загубят достъп до десетки милиарди евро от европейските фондове. Полша трябва да получи поне 133 млрд. евро от ЕС от бюджета и възстановителния пакет, а Унгария – около 41 млрд. евро, едни от най-високите суми на глава от населението в 27-членния ЕС.

Те действат със силна ръка, защото бюджетът и възстановителният фонд изискват единодушна подкрепа. Без нея никоя държава от блока няма да получи пари от него в следващите години, включително самите Полша и Унгария, които са големи нетни бенефициенти на еврофондовете.

Полското правителство заяви, че очаква предложения от германското председателсво. Полските медии се позовават на анонимни представители на управляващата партия, според които Варшава иска обвързването да бъде намалено, а ако може, да бъде премахнато напълно.

Противопоставянето на пакета от 1,8 трлн. евро вероятно ще бъде обсъдено по време на разговора на лидерите на ЕС, която трябва да е посветен на координираната реакция на ЕС на срещу пандемията, но тогава не се очакват решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
А ако обвързване не бъде направено, те рискуват да утвърдят правителства на беззакония като нашето, пълно завземане на властта от мутрите, ние сме първа страна по корупция в ЕС (на кого от тях им пука) и пожарникарят боко да направи СИЧКИ (както казва той културно) шашми да остане. Тогава обаче сам ще се е ощипал по междукрачието. Сега раздава (пръска безрабзборно) пари от жипа и отвън, за да няма за следващите. А ако остане на власт, той ще трябва да се справя. Шуто. Ще трябва да вади пари от шкафчето. Пари още кюлчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още