IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаотичен Brexit може да заличи сливания и придобивания за 1,6 трлн. долара

Липсата на ясен план за излизане на Великобритания от ЕС може да създаде цикъл от политическа и пазарна несигурност и да засегне инвестиционните планове

11:31 | 25.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Евентуално хаотично излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) може да изтрие потенциални сливания и придобивания на стойност 1,6 трлн. долара, сочи ново проучване, цитирано от Bloomberg.

Липсата на ясен план за Brexit може да създаде цикъл от политическа и пазарна несигурност и да засегне краткосрочните инвестиционни планове и бизнес доверие, сочи проучването на Baker & McKenzie, което е базирано на финансови модели на Oxford Economics. Прогнозата за ръста на британската икономика в проучването е понижена наполовина до 1,1% през 2017 г., а очакванията са обемът на сливанията на Острова да се свие с най-малко 240 млрд. долара през следващите пет години.

Несигурността, създадена от британския референдум на 23 юни, на който по-голямата част от гласоподавателите се обявиха за излизане от ЕС, вече оказва влияние. От началото на годината глобалните сливания и придобивания вече са намалели с 16% до 1,5 трлн. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg.

И все пак картината не е чак толкова мрачна. В месеца след британския референдум са обявени сделки на обща стойност 103 млрд. долара с участието на европейски компании. Сред тях са офертата на SoftBank Group Corp. за базираната в Кеймбридж в Англия ARM Holdings Plc за 32 млрд. долара и споразумението на базираната в Париж Danone за поглъщането на WhiteWave Foods Co.

„През последните няколко дни виждаме доказателства, че британският пазар на сливания и придобивания няма да замръзне рязко, дори и да не запази досегашните си темпове“, коментира Тим Джий от Baker & McKenzie. „Лондон ще задържи и забележителна концентрация от финансови, юридически и икономически таланти”.

Не се очаква влиянието на Brexit да доведе до глобален “Lehman момент”, като основният сценарий според проучването рисува „умерен спад на активността при сливанията през следващите две години, преди напълно да се възстанови“.

В сходно проучване от 2015 г. от Baker & McKenzie прогнозираха, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната може да заличи бъдещи сливания и придобивания на стойност до 1,4 трлн. долара.

При по-неблагоприятен развой на събитията днешното проучване прогнозира значително забавяне на ръста в еврозоната и 40% спад на сливанията в региона, с изключение на Великобритания, през 2017 г. в сравнение с варианта, ако страната беше гласувала за оставане в ЕС.

Още по темата Brexit можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
i_hristov
преди 7 години
Целият този Брекзит не трябва да се случва, защото сметката ще бъде прекалено голяма за да се плати от всички в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още