IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC зарадва инвеститорите с печалба от 6,1 млрд. долара за тримесечието

Най-голямата европейска банка заяви, че разходите ѝ по глоби и съдебни споразумения са намалели

10:49 | 02.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата европейска банка - британската HSBC Holdings Plc, отчете по-добър от очакванията скок на печалбата за третото тримесечие, след като разходите по глоби и съдебни споразумения са намалели, съобщава Bloomberg.

Печалбата преди данъци е нараснала до 6,1 млрд. долара от 4,6 млрд. долара през същия период на миналата година, след като оперативните разходи са намалели, заяви базираната в Лондон банка в понеделник. Печалбата на тази база надвишава средната прогноза за 5,2 млрд. долара на 14 анализатори, анкетирани от Bloomberg. HSBC отново подчерта, че може да няма взето решение по евентуалното преместване на централата ѝ преди следващата година.

Главният изпълнителен директор Стюарт Гъливър представи тригодишен план за преструктуриране през юни, за да намали разширената глобална мрежа, затвори губещите бизнеси и съкрати 25 хил. работни места заради ръст на разходите за съответствие. Резултатите за третото тримесечие са вследствие на спад от 1,4 млрд. долара спрямо миналата година на разходите по глоби, споразумения и обезщетения за клиенти във Великобритания. В същото време обаче слабите приходи са ограничили печалбата.

„Перспективата пред HSBC вече не е толкова отрицателна“, заяви Катос Панг, ръководител на отдела за проучвания в Core-Pacific Yamaichi Hong Kong. В същото време той допълни, че по-доброто представяне на банката все още не е гарантирано.

Оперативните разходи са намалели с 19% спрямо миналата година до 9 млрд. долара. Това е под прогнозата на анализаторите за 9,4 млрд. долара. Макар че приходите са спаднали с 4% до 15,1 млрд. долара, това все пак е над средната оценка за 14,8 млрд. долара.

„Мерките за намаляване на разходите започват да дават резултати“, казва Гъливър. „Има още какво да постигнем по отношение на разходите и очакваме вече предприетите мерки да окажат допълнително влияние през четвъртото тримесечие“.

Банката, която генерира над две трети от печалбата си в Азия, проучва възможностите за преместване на централата си извън Лондон. Печалбата преди данъци в Азия е нараснала с 2% до 3,5 млрд. долара за тримесечието спрямо миналата година.

В изявлението от понеделник кредиторът казва, че има още „значителен обем работа“, която да бъде свършена по отношение на местоположението на централата и може да няма решение до края на годината. Банката може да представи актуализирана информация относно разискванията, „ако това е необходимо“, когато публикува годишните си резултати през февруари, каза тя.

Гъливър заяви на 16 октомври, че решението „не може да се отлага твърде дълго“, тъй като това се отразява негативно на персонала.

Откакто пое поста през 2011 г. Гъливър обяви съкращаване на над 87 000 работни места, отказа се от 78 бизнеса и е близо до финализиране на продажба на операциите в Турция и Бразилия. В Обединеното кралство ще има съкращение на около 8000 работни места, заяви изпълнителният директор през юни.

HSBC намали високорисковите си активи с още 32 млрд. долара и е постигнала почти 30% от целта си за намаляване на тези активи с 290 млрд. долара до края на 2017 г., заяви Гъливър.

Печалбите на британските банки понасят удари заради нарастващите разходи по глоби за нарушения. Миналата седмица Barclays прогнозира, че съдебните ѝ разходи ще останат „високи“, намалявайки целевата си доходност за следващата година. Lloyds Banking Group пък обяви, че може да се наложи да задели още 1 млрд. паунда (1,5 млрд. долара) през втората половина, за да покрие неправилно продадени застраховки за защита на плащанията.

HSBC съобщи, че показателят за финансова сила Tier 1 – капитал спрямо рискови активи, е достигнал 11,8% от 11,6% през първата половина.

Резервите на банката от проблемните заеми са се понижили с 16% до 638 млн. долара през тримесечието спрямо същия период на миналата година. Възвращаемостта по капитала, показател за рентабилността, възлиза на 10,9% за третото тримесечие спрямо 7,2% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още